Bygger 1000 km solvägar

2016-02-02 10:27  

Franska vägar ska fungera som solkraftverk. 1000 km väg ska beläggas med solceller av polykristallint kisel som ger el utan att väggreppet försämras.

Tanken är att utnyttja markyta som redan används för infrastrukturen. Därför har franska institutet för solenergi tillsammans med byggföretaget Colas utvecklat solceller av polykristallint kisel som bäddas in i ett substrat som kan läggas direkt på vägbanan.

Panelerna är endast några millimeter tjocka men är tillräckligt stabila för att även lastbilar ska kunna köra på dem. Ytan ger dessutom ett väggrepp som inte äventyrar trafiksäkerheten.

Wattway kallas tekniken och 20 kvadratmeter solceller ska ge tillräckligt med ström för ett franskt normalhushåll, dock inte för uppvärmning, baserat på tusen soltimmar per år. Beräkningar visar att vägar trafikeras av fordon endast tio procent av tiden.

Med strömmen blir det även möjligt att driva gatlyktor, trafiksignaler, belysning i busskurer och liknande allmänna belysningsfunktioner.

Enligt franska miljöministern Segolene Royal, som tagit initiativet till projektet, ska 1000 km solvägar försörja fem miljoner människor med ström. Fem år beräknas utläggningen av de nya solpanelerna ta.

Liknande projekt har testats i både USA och Nederländerna men då i betydligt mer blygsam skala.

Håkan Abrahamson

Mer om: Solkraftverk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt