Bygg hus av glas

2008-10-21 23:00  

Gamla vinpavor, krossat bilglas och kolpulver är ett finurligt material att bygga hus i. - Energikostnaden är låg och du får aldrig fukt i ett glashus, säger Åke Mård, vd på MRD Sälj och Bygg.

Än så länge finns endast ett hus i hela världen som är byggt helt i glas, i alla fall om man får tro Åke Mård. Det ligger i Njurunda utanför Sundsvall.

Hela huset är byggt av återvunnet glas, som smälts ned. Receptet består av glasmassa och två procent kolpulver.

Med hjälp av pulvret jäser massan och små luftporer bildas i glaset.

Formen med den jästa glasmassan skjuts sedan i en ugn som håller 1 200° C och efter det in i en 150 meter lång avsvalningstunnel.

- Massan kan inte tas direkt ur ugnen för då spricker glaset, säger Åke Mård, som har utvecklat en gammal teknik till att användas som byggelement i hus.

Foamglas heter tekniken, som har funnits i över 70 år. Exempel på byggnader som har detta glas i grunden är Turning Torso och Kungliga Biblioteket i Köpenhamn.

Det nya är att bygga hela hus där foamglas används som byggelement.

Den största vitsen med att bygga hus i glas är att man får ett helt fuktsäkert hus, enligt Åke Mård. Men också att energikostnaderna beräknas hålla sig omkring 30-40 kWh/kvm och år.

Åke Mård, som har patent på hopsättningstekniken, har nu fått en förfrågan från USA, där investerare vill starta en fabrik och bygga 500 glashus per år.

- Vi ska lära dem hur man bygger hus, säger Åke Mård.

Marie Feuk

Mer om: Återvinning Hus

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt