Bullerskyddet som skördar solenergi

2013-01-04 12:44  

Ett 400 meter långt bullerskydd med inbyggda solfångare ska byggas längs Västra stambanan. Anläggningen blir en demonstrationsanläggning för hela EU.

En ny typ av bullerskydd ska skydda boende i Lerum från bullret från Västra stambanan och trafiken från E20. Förutom att absorbera ljud ska det även bidra till energiproduktionen i kommunen. Genom att låta merparten av den 400 meter långa skärmen bestå av solfångare kan värmen i solenergin tas till vara och ledas vidare in i fjärrvärmesystemet.

– Det här har aldrig gjorts tidigare. På det här sättet åtgärdar vi ett problem, buller, och får samtidigt ut ytterligare en nytta, att producera värme, säger projektledare Henrik Bengtsson i en press release.

Projektet heter Noisun och är en del av EU:s miljöprogram LIFE+. Den totala kostnaden beräknas till 14 miljoner kronor. EU-kommissionen bidrar med fem miljoner.

Det värmeproducerande bullerskyddet i Lerum blir en demonstrationsanläggning för hela EU, och ska enligt planerna vara klart i slutet av året. Förhoppningen är att den ska locka besökare från hela världen.

Lerums kommun genomför projektet i samarbete med Lerums Fjärrvärme AB, Trafikverket och SP- Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt