Brittiskt ja till nya kärnreaktorer

2016-09-15 12:30  
Politikerna har sagt ja till kärnkraftsbygget vid Hinkley Point i England.

Brittiska regeringen ger grönt ljus för det omstridda kärnkraftverket Hinkely point. Men nya villkor kommer att möta investerarna.

(Artikeln har uppdaterats)

Efter Brexit-resultatet pausade den brittiska premiärminister Theresa May det nya kärnkraftsprojektet Hinkley Point i Somerset i sydvästra England.

Hon ansåg att det krävdes en omfattande ekonomisk utvärdering och genomlysning. Men i dag meddelar den brittiska regeringen att man ger grönt ljus för byggplanerna.

Enligt uppgift ska man ha skrivit om avtalet med det franska energibolaget EDF, som satsar den största delen av de 18 miljarder pund eller 24, 5 miljarder pund inräknat finansiella kostnader, som projektet kostar.

Samtidigt uppges May-regeringen ställa nya villkor för projekteringen, något som de kinesiska investerarna uppges kan få svårt att acceptera.

Ministrarna kommer också införa ett nytt regelverk för alla framtida utländska investeringar i liknande kritiska infrastrukturprojekt.

Syftet är att säkra aktieandelar för den brittiska staten, som vill kontrollera att andelar i investeringar inte kan säljas till bolag i andra länder, utan regeringens kunskap, enligt nyhetsbyrån Euractiv.

EDF planerar att bygga två trycktvattenreaktorer vid Hinkley Point, som är det första kärnkraftverk som byggs i Storbritannien på 20 år. Reaktorerna ska tas i bruk 2025 och ska svara för omkring 7 procent av de brittiska elbehoven.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev om energi!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt