Brittisk storsatsning på vindkraft – ska byggas ut till 40 gigawatt

2020-10-06 14:31  
Vindkraft förutspås kunna ta över en hel del av elförsörjningen i många länder. Och till havs finns inga störda grannar, samtidigt som turbinerna kan göras mycket större. Arkivbild från Virginia i USA. Foto: Steve Helber/AP/TT

Det är dags för en ”grön industrirevolution”, enligt Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Under detta decennium ska vindkraften till havs byggas ut till 40 gigawatt.

Efter pandemin måste ekonomin ”återuppbyggas grönare”, understryker Johnson i ett initiativ han presenterar i samband med Konservativa partiets, Tories, kongress på tisdagen.

Vindkraft och andra gröna satsningar kan skapa hundratusentals nya arbetstillfällen, menar han.

– Din tekokare, din tvättmaskin, din spis, ditt värmesystem, din elbil – allt ska få sin kräm från vindarna som blåser runt våra öar, rent och utan skuld, framför han, enligt BBC.

Läs mer: Jättepark för flytande vindkraft tar form med svensk teknik

För att bädda för satsningarna vill Johnson till att börja med öronmärka 160 miljoner pund till att bygga ut hamnar och till fabriker som tillverkar vindkraftsturbiner.

Boris Johnson presenterar ett nytt mål för den havsbaserade vindkraften i landet, från det tidigare målet på 30 gigawatt 2030 till 40 gigawatt.

– Inom tio år kommer havsbaserad vindkraft att förse alla hem i landet med energi, säger Boris Johnson i talet, enligt The Guardian.

Investeringarna i vindkraft till havs kommer att ge 60 000 arbetstillfällen i Storbritannien, enligt en skriftlig version av hans tal på kongressen.

Oppositionen invänder att Johnson har en historia av stora löften som inte uppfylls. Labourpartiets vice ledare Angela Rayner välkomnar premiärministerns miljömedvetenhet, men skriver på Twitter att hans planer "inte kommer i närheten av att möta de utmaningar som klimatnödläget och jobbkrisen innebär".

TT / Ny Teknik

Mer om: Vindkraft

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt