Brist på tankar efter läcka i Fukushima

2013-04-09 09:57  
Bassängen mäter 60 x 53 x 6 meter och är klädd med lera och dubbla polyuretandukar. Foto: Tepco

Möjligheterna att lagra mer radioaktivt vatten i kärnkraftverket Fukushima Daiichi minskar snabbt efter en läcka i en stor bassäng i helgen.

Läckan inträffade i en av de bassänger som energibolaget Tepco, som äger Fukushimaanläggninge, har byggt på området för att lagra radioaktivt vatten som används vid kylningen av det radioaktiva bränslet.

Omkring 120 ton vatten beräknas ha läckt från bassängen som totalt rymmer 14000 ton. Bassängen mäter 60 x 53 x 6 meter. Den är klädd med ett lager av lera och dubbla polyuretanskikt med tjockleken 1,5 mm vardera.

När läckan upptäcktes började Tepco pumpa över vattnet till andra behållare på området. Men på måndagen meddelade energiföretaget att lagringskapaciteten nu börjar slå i taket. Totalt finns kapacitet att lagra 325000 ton vatten. Tankarna och bassängerna är nu fyllda till 80 procent.

Tepcos ordförande har fått förklara läckan samt två strömavbrott de senaste veckorna som under några timmar slog ut möjligen att hålla igång vattenpumparna för kylningen av bränslestavarna de havererade reaktorerna för Japans industriminister.

Håkan Abrahamson

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt