Bridreaktor startar efter 14 års stopp

2010-05-07 11:25  
Monju återstartar Foto: Scanpix

Den japanska bridreaktorn Monju startade på torsdagen efter drygt 14 års stillestånd. Den alstrar mer plutonium än den förbrukar.

Monjureaktorn är Japans första breedreaktor, en prototyp för att eventuellt bana väg för en stor bridreaktorsatsning 2050.

Reaktorn började byggas 1985 och började användas 1994.

Året därpå, i december 1995, brast ett rör med flytande natrium, som används för kylningen. En brand utbröt, varefter anläggningen stängdes.

År 2000 fick man tillstånd att återstarta reaktorn, men den lokala opinionen har satt käppar i hjulen och drivit processer i domstol för att reaktorn inte ska få starta.

I går torsdag blev det dock grönt ljus för att dra igång reaktorn. Den ska testköras utan att generatorn kopplas in fram till juli.

Efter en genomgång ska den sedan åter starta och komma upp i full kapacitet 2013. Reaktorn har en effekt på 280 MWe. Den drivs med en blandning av uran och plutonium, s k Mox-bränsle och alstrar mer plutonium än den förbrukar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Bridreaktor Monju

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt