Braxen i Östhammarsfjärden blir biogas

2011-06-21 23:00  
Kent Mattson, till vänster, och Mikael Andersson håvar upp braxen.

Fiska upp tonvis med braxen, så minskar övergödningen. I Östhammarsfjärden testas nya metoder för att få bort näringsämnet fosfor.

<p>- Även om utsläppen av näringsämnen minskas så ligger gamla synder kvar i fjärden. Nu skördar vi fosforn genom att fiska upp stora mängder skräpfisk, säger Olof Sandström.</p> <p>Han leder projektet och varje vardag vittjas tre stora ryssjor i den svårt övergödda Östhammarsfjärden i norra Roslagen. </p> <p>Dagsfångsten är mellan 200 och 800 kilo, mest braxen. Därmed försvinner något eller några kilo fosfor per dag ur fjärden, eftersom cirka en halv procent av fisken består av fosfor. Samtidigt ökar andelen stora rovfiskar, som gädda och gös, vilket också ger positiva effekter på Östersjöns hälsa. Fångsten av braxen körs till Uppsala och rötas till biogas, som tankas i bussar.</p> <p>Projektet drivs av Upplandsstiftelsen och pågår under två månader. Syftet är att ta reda på om fiskandet kan vara ett ekonomiskt vettig sätt att lindra Östersjöns problem. Metoden kallas reduktionsfiske och används i övergödda insjöar runt om i Sverige. </p> <p>Även i Finska viken städas braxen bort för att råda bot på övergödningen. Det mesta blir bioenergi eller djurfoder. Men braxen är inte en skräpfiskar i allas ögon. En del av fångsten går på export som livsmedel.</p>

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt