Branschen: "Det liknar en muta"

Sedan ett år tillbaka har kommunerna rätt att säga nej till etableringar av nya vindkraftverk. Och de behöver inte motivera sitt beslut. Det öppnar för mutor, hävdar Svensk Vindenergi.

Arvidsjaur skriver i sin vindkrafts-utredning rakt på sak: "Som kompensation för att tillstyrka en utbyggnad vindkraften inom sina gränser kommer Arvidsjaurs kommun därför att ställa villkor på att exploatörerna avsätter medel till kommunen."

-Vi är för vindkraft, men måste ta hänsyn till ursprungsbefolkningen i samebyarna, till turistnäringen och vårt intresse att bygga ut de strandnära sommarstugeområdena, säger Jerry Johansson, (S) kommunalråd i Arvidsjaur.

Någon motivering till varför man avstyrker en ansökan behöver kommunerna inte ge. Vetorätten infördes i den nya miljöbalken och reglerna började att gälla 1 september i fjol.

På branschorganet Svensk Vindenergi anser man att ersättningskraven kan vara olagliga.

-Så vrålkorkat att man häpnar, säger Gunnar Fredriksson, vice vd för Svensk vindenergi.

Enligt honom används vetorätten på fel sätt.

- Det liknar en muta. Företagen är beroende av kommunernas goda vilja och håller tyst och betalar.

Anders Blomberg, näringslivssekreterare i jämtländska Ragunda, säger att kommunerna bör ta ställning till vindkraftverken innan avtalet med kraftbolaget skrivits om storleken på bygdepengen, just för att undvika mutmisstankar. Men han medger att bygdepeng är något som vanligen diskuteras i början av processen.

- Det är inte så att man direkt villkorat sina beslut. Däremot har man sagt att det med rådande opinion är svårt att få igenom beslut, och att det skulle vara lättare om bolaget bidrar med pengar till byarna, säger Olof Moberg, chefsjurist på Sveriges kommuner och landsting, SKL.

Där utreder man nu om det är lagligt av kommunerna att ta emot ersättning av vindkraftsbolagen.</p>

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt