Energi

Bränder hotar rysk kärnkraftsstad

De stora skogsbränderna i Ryssland hotar nu den stängda ryska staden Ozersk och dess atomanläggning. Radioaktivt avfall som finns i området kan nå Sverige.

Publicerad

Just nu råder katastroftillstånd i Ozersk, rapporterar radions Dagens Eko.

Enligt lokala myndigheter kryper bränderna närmare Mayak-fabriken, ett par kilometer från staden Ozersk. Fabriken tillverkade i många år plutonium för kärnvapen. I dag är den en upparbetningsanläggning för avfall från atomubåtar, och producerar kobolt-60, iridium-192 och kol-14.

Dessutom finns det stora mängder radioaktivt avfall i skogarna och sjöarna runt Ozersk efter en olycka i mitten av förra seklet.

Den så kallade Kyshtum-incidenten 1957 ledde till att ett område 800 kvadratkilometer täcktes av radioaktivt nedfall efter att kylanläggningen vid en förvaringstank för avfall havererat. Enligt officiella uppgifter dog minst 200 människor.

470 000 utsattes för höga strålnivåer. Området är fortfarande kontaminerat.

– De radioaktiva partiklar som funnits i skogarna runt Ozersk riskerar nu att spridas med vinden och askan, säger Natalja Manzurova, som i 14 år arbetade som fysiker på Majak och som bor i Ozersk i Tjeljabinsk-regionen vid Uralbergen i södra Ryssland.

På kärnkraftanläggningen Majaks egen hemsida, www.po-mayak.ru, lades ett meddelande ut i dag. Där hävdar den säkerhetsansvarige Jurij Podvintsev att anläggningen inte är hotad.

Men myndigheterna i Ozersk, en stad som länge var så hemlig att den inte hade ett namn eller fanns på kartor, har infört katastroftillstånd. Att göra det offentligt är inte vanligt i staden, som bara får besökas med specialtillstånd och som är omringad av taggtråd och beväpnade vakter med hundar.

När det skedde en olycka på Majak för några år sen, fick invånarna i Ozersk inte veta att något hänt förrän utländska medier började ringa och ställa frågor flera dagar senare.

Bränderna i Ryssland kan frigöra det radioaktiva ämnet cesium 137 som finns lagrat i vegetationen både runt Ozersk och Tjernobyl norr om Kiev, som drabbades av ett stort reaktorhaveri 1986.

- Ämnet finns i röken men endast mycket låga halter skulle vid ostlig vind kunna nå Sverige, säger Stig Husin, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM).

Olycksdrabbat område

Området runt Ozersk har drabbats av flera svåra olyckor.

  • 1957: Kyshtum-incidenten 800 kvadratkilometer täcktes av radioaktivt nedfall efter att kylanläggningen vid en förvaringstank för avfall havererat. Enligt officiella uppgifter dog minst 200 människor. 470 000 utsattes för höga strålnivåer. Området är fortfarande kontaminerat.
  • 1967: Plutoniumolycka. En säkerhetsansvarig för efter att ha exponerats för extremt höga strålningsnivåer.
  • 1968: Karachay-sjön torkar ut. Sjön, 10 kilometer från Ozersk, räknas som världens mest förorenade område. Där dumpades kärnavfall i stora mängder från 1951 och framåt. Den svämmade över flera gånger med stora utsläpp som följd, men 1968 torkade sjön ut. Dammoln från sjöbottnen utsatte en halv miljon människor för höga stråldoser. Sjön är i dag fylld med betong.