Branddrabbade kommuner får 300 miljoner extra

2014-08-11 13:39  
Finansmarknadsminister Peter Norman (m), Karin Enström (m) och landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c) vid dagens presskonferens på Rosenbad. Foto: Monica Kleja

De kommuner som drabbats av skogsbranden i Västmanland får 300 miljoner kronor i stöd av regeringen. Dessutom sänks dieselskatten för traktorer och skogsmaskiner i området.

De fyra kommuner som påverkats av skogsbranden i Västmanland, Sala, Fagersta, Surahammar och Norberg, får nu extra hjälp av staten för att klara den kärva situationen ekonomiskt.

Regeringen beviljar dem 300 miljoner kronor, varav 250 miljoner går till olika kostnader för räddningsinsatser.

De övriga 50 miljoner kronorna ska MSB, Myndigheten för samhällsberedskap, dela ut för andra akuta insatser som har koppling till branden, som exempelvis bevakning och vaktstyrkor.

Det meddelande försvarsminister Karin Enström (m), landsbygdsminister Eskil Erlandsson (c) och finansmarknadsminister Peter Norman (m) vid en presskonferens på Rosenbad i eftermiddags.

-Fokus ligger fortfarande på att det fortsatta räddningsarbetet och branden är under kontroll inom begränsningslinjerna. Men vi måste börja förbereda vad som nu ska komma. Det handlar om ersättningar och värden som gått till spillo, sa Karin Enström.

Peter Norman uppgav att de extra pengarna kommer att räcka för att klara kommunernas kostnader, och dess får nu en egen kontaktperson på finansdepartementet.

-Kommunerna behöver då inte oroa sig för likviditeten och budgeten, säger Peter Norman

Regeringen kommer också att stå för kostnaderna för de vattenbombande planen. Den uppgår till dryga 7 miljoner kronor, enligt Expressen.

Eskil Erlandsson (c) uppgav att ett stort antal skogs- och jordägare nu är drabbade.

-Också antal lite större företag. Men det stora antalet är enskilda privata småföretagare, uppgav han.

-Vi lyssnat på dem och utifrån tidigare erfarenheter från Gudrun går landsbygdsdepartementet in med olika åtgärder, uppgav han i dag. Åtgärderna kommer att kosta ytterligare "tiotals miljoner kronor", beskriver han.

Det är skogs-och jordbrukare i brandområdet som kommer att få stöd. Regeringen kommer att lämna bidrag för skadade vägar, exempelvis skogsvägar. Och för att underlätta avverkning av branddrabbad skog får dessa sänkt dieselskatt för användning av traktorer och skogsmaskiner. Skatten är i dag i storleksordning sex kronor per liter.

Regeringen vill också lämna ett tillfälligt stöd för användning av biomassa/biobränsle från brandområdet. Åtgärden måste dock prövas av EU-kommissonen.

-Vi ser också över möjligheten kunna ersätta kostnader för att bland annat djur som fått evakueras, och som då inte täcks av försäkringar, sa landsbygdministern.

Karin Enström avslutade:

-När branden nu gradvis dämpas handlar det bland annat om hur staten tillsammans med andra aktörer bidrar till hur säkerheten upprätthålls. Det handlar bland annat om frågor kopplade till tillträdesförbud, bevakning samt hur eftersläckning säkerställs.

Mer om: Skogsbrand

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt