BP tvingades släppa hemliga videoinspelningar

2010-05-19 13:24  
Minst 800 000 liter fritt strömmand råolja - per dygn. Klicka för större bild. Foto: BP

Två amerikanska senatorer har tvingat BP att släppa på hittills hemliga videoinspelningar från oljäckan på 1 500 meters djup. Den sista videon visar när det nya avledningsröret monteras.

Oljebolaget BP har nu tvingats publicera videoinspelningar av oljeläckan efter den havererade oljeplattformen Deepwater Horizon den 20 april.

Det är senatorerna Bill Nelson från Florida och Barbara Boxer från Kalifornien som begärt ut filmerna.'

De fyra videoklipp är från den 8 maj, innan några åtgärder hunnit sättas in, från den 10 maj, 15 maj och den 17 maj.

De första filmerna är skrämmande när man ser hur mycket olja som strömmar ur det trasiga röret varje sekund. Den stora läckan har uppstått på oljeröret hundra meter från själva oljekällan.

I videon från den 15 maj visas hur oljeröret knäckts redan vid själva oljekällan.

Den sista filmen visar när man försöker få in ett 4-tums avledningsrör i det trasiga 21-tumsröret som ligger på havsbotten intill själva oljekällan.

Enligt BP visar filmen hur det nya röret med de tätande gummiflänsarna stoppas in i det trasiga oljeröret. Men arrangemanget hade då ännu inte fått någon effekt utan olja strömmar forfarande ur det trasiga oljeröret.

Videofilmerna ska nu hjälpa de amerikanska myndigheterna och forskarna att bedöma omfattningen av läckaget. Är det bara 800 000 liter om dagen som BP hävdar eller är det mer?

Se videon från den 8 maj här.

Se videon från den 10 maj här.

Se videon från den 15 maj här.

Se videon från den 17 maj här.

Läs om tekniken bakom räddningsförsöket.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt