BP försöker täta med ny kupol

2010-05-10 14:41  

Oljebolaget BP fortsätter försöken att montera en kupol över oljeläckan i Mexikanska Golfen.  Det första provet misslyckades.

I förra veckan misslyckades BP med att fånga upp oljan via ett rör i en stor kupol av stål som sänktes ned över borrhålet, vid den största läckan.

Orsaken var, enligt bolaget, att det bildades stora volymer av iskristaller under kupolen, vilket gjorde att man inte kunde placerade den på plats där man ville, rakt över borrhålet.

Nu jobbar man vidare med en mindre kupolvariant. Den görs nu färdig och är designad med avsikt att dämpa kristallbildningen, skriver BP i ett pressmeddelande i dag.

Den mindre kupolen kommer att anslutas till ett borrör och vidare till ett ytfartyg som ska samla in och behandla oljan nedifrån.

Någon liknande operation har inte tidigare utförts på 1 500 meters djup, enligt BP.

BP jobbar dessutom parallellt vidare med att få den gigantiska säkerhetsventilen, the blow out preventer, att fungera, vilket man misslyckats med tidigare. 

Ventilen drivs av ett hydrauliskt tryck och med dess hjälp skulle man kunna stoppa oljeflödet, om den började att jobba igen. Bolaget beskriver dock inte i exakta termer vad man tänker göra:

”Vårt vidare arbete syftar till att försöka ett ”top kill” –alternativ som syftar till att stoppa flödet av olja från brunnen.”

BP anger också att det är osäkert om huruvida någon av teknikerna  kommer att fungera  eftersom de aldrig testats på de stora  havsdjupen tidigare.

Bolaget borrar också sedan den 2 maj ett extra borrhål. Men det kan dröja  cirka tre månader innan man via ett sådant kan avleda olja och därmed minska läckorna  från reservoaren.

Oljan är dock vitt spridd och 275 fartyg används just nu för att samla upp och hantera oljan. Hittills har man tagit om hand om runt 90 000 fat.

Man använder sig också av kemiska medel för att späda ut den tjockflytande råoljan, och hittills har man hällt strax under 100 000 liter kemikalier på oljan.

Kostnaden för räddningsoperationen uppgår till cirka 350 miljoner dollar till dags dato, enligt BP.

I helgen uppgav också flera amerikanska medier, bland dem nyhetsbyrån AP som citerade dokument innehållande   intervjuer med BP-anställda , att katastrofen sannolikt startade med att en bubbla naturgas slank upp från oljereservoaren på  5 500 meters djup från havsytan. Trycket expanderade varpå den åstadkom en explosion på oljeriggen Deepwater Horizon.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt