BP förseglar oljekällan

2010-09-23 14:19  

BP har nu stängt och förseglat oljekällan MC 252 i Mexikanska Golfen. Den olja som finns kvar i källan kommer att lämnas där, säger företaget.

Enligt företaget innehåller källan mellan fem och 15 miljoner ton olja, vilket betecknas som ”medelstort”. Exakt hur mycket som har läckt ut sedan plattformen Deepwater Horizon exploderade den 20 april är det ingen som vet, men forskare räknar med att 90 procent av oljan finns kvar. Och där får den förbli.
–       Källan är nu definitivt stängd. Vi kommer inte att ta upp mer olja, och vi kommer att hantera den på samma sätt som källor som vi har tömt och är klara med, säger BPs presstalesman Robert Wine till Ny Teknik.

Efter mer än tre månader lyckades BP i juli få stopp på det okontrollerade oljeflödet. I början av augusti satte man så en plugg av cement i utloppet på havsbotten. För att definitivt försegla källan började man samtidigt borra ett avlastningshål in mot det flera tusen meter långa borrhål som går från själva källan upp till havsbotten. Den operationen har nu avslutats, och samtliga hål till källa MC252 är pluggade med cement.

Eddie Pröckl

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt