BP borrar nytt oljehål i Mexikanska Golfen

2010-05-04 14:30  

Oljebolaget BP ska borra ett parallellt borrhål för att få stopp på det okontrollerade oljeutsläppet i Mexikanska Golfen. Man ska också ställa gigantiska stålcontainrar över hålet.

Klockan 22 på söndagskvällen svensk tid började arbetet med att borra ett nytt borrhål för att försöka hindra oljan som sprutar ut i Mexikanska Golfen. Det uppger BP i ett pressmeddelande i dag tisdag.

BP bygger också kupoler av stål i olika storlekar, utrustade med ett rör som man ska försöka sänka ned över det läckande borrhålet. Det är ett försök att leda oljan som finns i vattnet nära sjöbottnen upp till ytan där skulle kunna tas om hand av fartyg i närheten.

Om vädret tillåter kommer BP att installera kupolen om en veckas tid.

Men även den metoden anses komplicerad och innebär tekniska utmaningar. Hur framgångsrik den kan bli får man reda på först när kupolen är placerad ovanför borrhålet, enligt BP.

Plattformen exploderade
BP äger bolaget Transocean, ett av världens största borrbolag med bas i Schweiz, som i sin tur ägde den förolyckade riggen Deepwater Horizon.

Riggen drabbades överraskande av en häftig explosion och en brand och sjönk sedan till bottnen, varpå 11 anställda dog och 17 skadades. 

I dag ligger riggen på bottnen 500 meter bort från det läckande borrhålet.

Exakt vad som hände är  oklart.  Efter att BP funnit olja i en stor ficka på cirka 3 500 meters djup i berggrunden var de anställda på riggen på väg att stänga och försegla borrhålet , då explosionen slog till.

50 000 liter olja per dygn
En haveriutredning är tillsatt och enligt mediauppgifter kommer den att fokusera på frågan varför inte säkerhetsventilen, the blowout preventer, kunde hejda oljetrycket – och explosionen.

Råoljan sprutar i dagsläget ut med en hastighet på 50 000 liter per dygn, bedömer BP. Utbredningen på havsytan beräknas  motsvararstorleken på ett litet land. Det är 20 mil brett och 10 mil långt.

Den nya borriggen är placerad cirka 800 meter bort från den plats där det läckande borrhålet, benämnt Mississipi Canyon block 252, finns, enligt BP.

Tre månaders innan nya hålet är klart
Bolaget ska nu försöka att borra sig ned ifrån sjöbottnen  på 1 500 meters djup och vidare ned till 3 500 meter i hårt berg för att nå fram till den aktuella oljefickan.

Via det nya borrhålet tänker man sig sedan att på kontrollerad väg försöka ta hand om oljan.

Arbetet att borra sig förväntas, enligt BP, dock att ta cirka tre månader.

Enligt Tony Hayward, vd för BP, är det nya borrhålet ” en nyckelåtgärd för att få stopp på utsläppet”.

BP uppger också att man utfört ett andra prov med att sprida kemiska medel på den flytande tjockoljan för att lösa upp och späda ut den. Tekniken är ny och bolaget uppger att man fått tips om den från andra oljebolag.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt