BP betalar 173 miljarder för Deepwater Horizon

2015-10-06 06:44  
Deepwater Horizon Foto: TT

Oljebolaget BP ska betala 20,8 miljarder dollar, motsvarande 173 miljarder kronor, i skadestånd till den amerikanska staten för oljekatastrofen i Mexikanska golfen 2010. Det meddelar justitieminister Loretta Lynch som säger att det är den största uppgörelsen ett företag gjort med den amerikanska staten.

Det är något högre än den uppgörelse som träffades i juli i år och som då uppgick till 18,7 miljarder. Enligt Lynch har man tagit med tidigare åtaganden som BP gjort för att restaurera skadade områden.

BP uppger att den totala notan för oljespillet efter explosionen vid oljeriggen Deepwater Horizon, och som dödade elva arbetare, uppgår till 53,8 miljarder dollar, eller 450 miljarder kronor. BP har tidigare avsatt stora belopp för böter och skadestånd till enskilda personer och företag.

Oljespillet ledde till svåra miljöskador. Olja läckte ut i nästan tre månader innan man lyckades få stopp på läckan.

Läs Ny Tekniks bevakning:

Läs mer: BP betalar USAs högsta miljöböter

Läs mer: Bekämpningsmedlet giftigare än oljan från Deepwater Horizon

 

Mer om: BP

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt