Bosch nobbar kärnkraftsel i Sverige

2019-11-19 13:30  

Den tyska elektronikjätten Bosch slutar med kärnkraftsel i Sverige. Från och med nästa år ska bolagets svenska kontor och fabriker förses med el från vattenkraft.

Bosch har tecknat avtal med Vattenfall som innebär att de nio svenska enheterna ska förses med el från vattenkraft med start 2020.

I Sverige har Bosch främst kontor men även två fabriker inom automation och hydraulik under namnet Bosch Rexroth. Fabrikerna finns i Mellansel utanför Örnsköldsvik samt i Älvsjö i Stockholm.

Läs mer: De satsar på ny svensk kärnreaktor 2032

Tidigare har en stor del av verksamhetens energi kommit från kärnkraft. Det blir det alltså slut med från och med nästa år.

– Fram tills nu har vi haft en blandad uppsättning el där vi i vissa fall varit koldioxidneutrala men inte 100 procent gröna på grund av en betydande andel kärnkraft. Nu kan vi vara stolta över den nya statusen. Detta är särskilt viktigt med tanke på att våra enheter i Sverige står för cirka 85 procent av den totala elförbrukningen som Bosch i Norden förbrukar, säger Kalviskis Kaspars, Nordenansvarig för klimatfrågor på Bosch, i ett pressmeddelande.

Satsar på solcellspaneler framöver

Svensk industri brukar generellt sett vara positiv till kärnkraft eftersom den ger en reglerbar och stabil elproduktion. Bosch går en annan väg.

Varför väljer ni bort kärnkraftsel?

– Kärnkraft är inte en förnybar energikälla eftersom det krävs uran, som endast finns i begränsad mängd. Dessutom finns också en säkerhetsrisk med kärnkraft, säger Lotta Törnberg, nordisk kommunikationschef på Bosch, till Ny Teknik.

Bolaget siktar också på att generera sin egen energi. Målsättningen är att 40 procent av energibehovet ska komma från egna anläggningar, främst solcellspaneler, år 2030.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt