Borrmaskinen Jern-Erna fortfarande fast i berget

2015-03-05 08:53  

Borrmaskinen Jern-Erna var inte så hållfast som namnet antyder. Efter att ha borrat sig fram tre kilometer havererade maskinen förra veckan. Och där står hon fortfarande.

Den gigantiska tunnelborrmaskinen från amerikanska Robbins döptes till Jern-Erna, samma smeksamn som Norges statsminister Erna Solberg fått.

Uppgiften för Jern-Erna är att borra en 7,5 kilometer lång tunnel för att bygga ut vattenkraftverken Övre och Nedre Rössåga i Hemnes kommun i Nordland.

Tunneln ska ha en diameter på drygt sju meter och hela projektet ska vara klart till årsskiftet 2015/2016.

Beställare är energijätten Statkraft och entreprenör är det rutinerade anläggninsföretaget Leonhard Nielsen & Sönner. Kontraktet är värt 716 miljoner norska kronor.

LNS och Statkraft valde att borra tunneln i stället för att spränga, vilket varit den gängse metoden i Norge de senaste tjugo åren. Statkraft har sagt att man vill pröva borrning i flera andra projekt.

LNS beställde förra året en tunnelborrmaskin från amerikanska Robbins av samma typ som världen största tunnelborrmaskin Big Bertha.

Jern-Erna ska klara 150 meter berg per dygn när hon är igång. Men efter tjugo dagars effektivt borrande havererade maskinen förra veckan.

Man har konstaterat att huvudlagret till det drygt 7 meter stora borrhuvudet har havererat. Nu måste man vänta in reservdelar från Tyskland och det kan en månad innan de kommer fram.

För att över huvud taget komma åt att undersöka maskinen har LNS tvingats spränga ut en sidogång för att komma framom maskinen och lyfta av borrhuvudet och plocka ut det 21 ton tunga lagret.

Uppgifter talar om att Jern-Ernas systermaskin Big Bertha har råkat ut för samma missöde i amerikanska Seattle.Följ Ny Teknik på Facebook!

Lars Anders Karlberg

Mer om: Borrmaskin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt