Borrar efter olja på Gotland

2014-04-30 12:58  

Gripen Oil & Gas planerar för oljeborrningar på upp till tre platser på Gotland. Region Gotland har små möjligheter att stoppa utvinningen.

Prospekteringsbolaget Gripen Oil & Gas har fått goda resultat efter provborrningar på Gotland under augusti förra året.

Analyserna visar att det finns olja med hög kvalitet med långa kolväten på ön, enligt Niclas Björnstad, vd för Gripen Oil & Gas.

– Vi räknar med att kunna ha två till tre brunnar baserat på den informationen, säger han.

Råoljan beräknas ha 38 API, vilket betyder att den har en förhållandevis hög andel av destillatprodukter som lämpar sig för produktion av till exempel diesel.

Niclas Björnstad säger att det finns en god revstruktur med olja på ön, vilket även historiska fakta som bolaget tittat på visar. Reservoarerna ligger förhållandevis ytligt på 600-900 meter ner i marken.

Det har tidigare försökts utvinna olja på Gotland utan några kommersiella resultat.

Prospekteringsbolaget planerar nu för borrningar på upp till tre platser på ön. I nuläget har Gripen Oil & Gas endast tillstånd för provborrning, men om Bergsstaten ger tillstånd att borra för produktion har Region Gotland små möjligheter att stoppa utvinningen.

– Vi på Gotland har inga som helst chanser att säga nej. Bergsstaten är den myndighet som är tillsatt att ge tillstånd. Vill de fortsätta så får de komma in med en ny ansökan till Bergsstaten och där har vi inget att säga till om, säger Isabel Enström (MP) till Gotlands Tidningar.

Niclas Björnstad har förståelse för politikernas och öbornas skepsis. Men han säger att borrningen sker med största säkerhet, det finns ingen risk för att oljan ska rinna ut i en vattenkälla.

– Naturligtvis förstår jag de som bor på Gotland och att de har vissa invändningar. Men med hjälp av förståelse för hur vi borrar så kanske de kan inse att det här har ett stort samhällsmässigt värde.

Om borrningarna lyckas, vilket Björnstad tror, kommer det även att genera flertalet arbetstillfällen på Gotland.

Här tänker bolaget borra

Gripen Oil & Gas har tidigare identifierat tre särskilt intressanta platser på Gotland.

Dessa är Bonsarve i Vamlingbo, Bendes i Anga och Lise i Norrlanda.

Totalt har bolaget undersökningstillstånd i ett område på 10 249 kvadratkilometer.

Niklas Svahn

Mer om: Olja

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt