Bomber i Östersjön fortfarande hot

2008-01-11 14:44  

Bomber, minor och annan krigsmateriel i Östersjön utgör ett hot mot människor och djur, men även mot den gasledning som planeras mellan Ryssland och Tyskland. Varje år skadas människor vid den tyska kusten.

Efter andra världskriget dumpades enorma mängder ammunition som samlats ihop i Tyskland i Nordsjön och framförallt i Östersjön.

Exakt hur mycket är det ingen som riktigt vet, men uppskattningsvis rör det sig om flera hundra tusen ton.

Inte heller vet man exakt var ammunitionen dumpades. De djuphavsplatser som anvisats besöktes sällan av de skeppare som hade i uppdrag att dumpa ammunitionen, eftersom de fick betalt per last.

I många fall dumpades lasten redan strax utanför kusten, för att båten sedan snabbt skulle kunna gå in och hämta ny last.

168 människor av omkommit i sprängämnesolyckor i Östersjön sedan kriget, 250 har skadats. Senast förra året skadades två små barn, rapporterar Süddeutsche Zeitung

Speciellt farligt för människor är giftgasbomber och fosforbomber. Rester från dessa brandbomber ser ut som bärnsten när de ligger i strandbrynet, men vid beröring orsakar de svåra brännskador.

Bomber, granater och minor kan flytta sig från dumpningsplatserna genom strömmar, och även om man rensar området där exempelvis Nordstream tänker lägga gasledningen kan drivande minor och andra sprängmedel utgöra hot, säger inrikesminister Axel Lüdders i delstaten Schleswig-Holstein till Süddeutsche Zeitung.

Förutom sprängmedel som dumpades efter andra världskriget finns mineringar utlagda av flera av de krigförande staterna under de båda världskrigen.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt