Blu-ray gör solcellen mer effektiv

2014-11-26 11:47  
Forskarna pressar mer el ur sollceller med hjälp av Jackie Chans film Supercop. Andra genrer går lika bra, förutsatt att det är Blu-ray.Från vänster Dongning Guo, Cheng Sun, Chen Wang, Alexander Smith och Jiaxing Huang. Foto: Cheng Sun

Mönstra solcellen med en blu-rayskiva och effektiviteten ökar markant.

Forskare vid Northwestern University i Illinois har hittat ett oväntat hjälpmedel för att få solceller att producera mer el: blu-rayskivor.

Forskarna har testat att överföra mönstret från vanliga blu-rayskivor till det aktiva lagret på polymersolceller. I en artikel i Nature Communications beskriver de hur mönstringen får solcellen att fånga betydligt fler fotoner.

Data är tätare packade på Blu-rayskivor än på dvd- eller cd-skivor. Standarden skyddar dessutom data mot bitfel genom att lägga in extra bitar i datasekvensen. Det begränsar antalet på varandra följande nollor respektive ettor. Resultatet blir en yta med gropar som är kvasi-slumpmässigt utplacerade och har mått mellan 150 och 525 nanometer. Helt perfekt för att absorbera mer ljus och öka solcellens prestanda, enligt forskarna.

- Det är som om ingenjörerna som utvecklade Blu-raytekniken undermedvetet gjorde vårt jobb också, säger forskaren Jiaxing Huang i ett uttalande.

Hittills har gruppen bara behandlat solceller av polymerer med metoden. Men de tror att mönstringen skulle kunna förbättra andra typer av solceller också.

Någon filmgengre som funkar extra bra? Nej, det spelar ingen roll, enligt forskarna. De har testat allt från drama och dokumentär till tecknat och svartvitt.

Charlotta von Schultz

Mer om: Blu-ray Solcell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt