Blöjan snart full - av fibrer

2009-02-24 23:00  

Byt oljan mot ved så blir blöjan mer miljövänlig. Det är målet för ett av de viktigaste forsknings- och utvecklingsprojekten på SCA och Södra Cell just nu.

Drygt 17 miljarder bebisblöjor säljs i Europa varje år. Upp till hälften av vikten kommer från fossil olja. Men nu utvecklar blöjjätten SCA tillsammans med massaföretaget Södra Cell och Chalmers ett betydligt miljövänligare alternativ i projektet Woodi.

- Vi ska ersätta minst 50 procent av oljan med vedbaserat material. Vår vision på lite längre sikt är att ta bort alla oljebaserade material, säger projektledare Torgny Falk på SCA.

Det är de oljebaserade materialen som håller baken torr i dagens blöjor. De finns i det torra ytskiktet, i det vita fluffet som sprider ut kisset och i de små plastkulorna, superabsorbenterna, som snabbt kapslar in vätskan.

Än så länge kan cellulosafibrerna inte konkurrera när det gäller att suga upp och hålla kvar vätska. Tre av de Chalmersdoktorander, som ingår i projektet, försöker därför modifiera cellulosan så att den blir bättre på den uppgiften.

Det gäller exempelvis att göra vedfibrerna starkare och styvare, och att få dem att binda till varandra i nya typer av strukturer.

- Det svåra ligger i att bibehålla dagens komfort. Konsumenterna vill inte ha tillbaka 1970-talets blöta blöjor, säger Hans Theliander, professor i Skogsindus-triell kemiteknik på Chalmers.

Samtidigt ska vikten och materialåtgången helst inte öka. Och så ska blöjan kunna tillverkas miljövänligt och till en rimlig kostnad.

- Vi tar hänsyn till tillverkningen tidigt i projektet, och det är ganska ovanligt. Det gäller att göra rätt val redan nu, säger Caroline Löfgren på Södra Cell, som ansvarar för ett delprojekt.

Det dröjer dock tills miljömedvetna föräldrar kan hitta vedblöjorna i snabbköpet. Tidigast 2015 väntas de nå marknaden.

Den nya fibertekniken är även intressant för vuxenblöjor. Två miljarder inkontinensskydd säljs i Europa varje år, en viktig och växande marknad för SCA.

Hur viktigt är det att Woodi lyckas?

- Om vi får fram en miljövänligare produkt med samma prestanda till ett vettigt pris så har vi garanterat en stor konkurrensfördel, säger Torgny Falk.

Woodi - Wood based diaper

Deltagare: SCA, Södra Cell och Chalmers.

Budget: 35 miljoner kronor, varav 20 miljoner från Vinnova.

Tidsperiod: 2008-2011.

Charlotta von Schultz

Mer om: SCA Blöjor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt