Björn Gillberg sågar etanolsatsning

2007-03-13 23:00  
Miljökämpen Björn Gillberg sågar etanolsatsningen

- Etanol är en återvändsgränd, säger miljöprofilen Björn Gillberg. <br></br>Förklaringen är att oavsett vem som räknar och hur man räknar så ger biometanol ett större utbyte av drivmedel än etanol.

Enligt Björn Gillberg är etanol en gigantisk felsatsning, som satts i rullning av jordbrukspolitiska skäl. Med överskottet av majs i USA, vete och vin i Europa, kunde etanol användas för att minska oljeberoende och farliga utsläpp, samtidigt som bönderna kunde hållas på gott humör.

- Men det är mycket smartare att använda spannmål eller skogsråva för tillverkning av metanol med förgasningsteknik, i stället för etanol med jäsningsteknik. Eftersom man med förgasningsteknik får ut dubbelt så mycket bränsle per ton råvara. Och vi talar ju om begränsade resurser, säger Gillberg.

Han är rädd för att politikernas stöd till etanol, som satt fart på utbyggnaden av etanolfabriker, E85-pumpar och etanolbilar, leder västvärlden in i en återvändsgränd.

- Etanolprojektet i Örnsköldsvik har till exempel fått 200 miljoner kronor i statligt stöd, och pumplagen innebar att mackägarna tvingades investera 1 miljard kronor i E85-pumpar. När allt verkar kretsa kring etanol vågar ingen satsa på metanol, säger han.

Enligt Gillberg är det också billigare att tillverka metanol via förgasning.

Ännu finns ingen storskalig fabrik i världen där metanol förgasas från biomassa. Däremot är tekniken väl beprövad med stenkol som råvara för metanoltillverkning.

Sverige kan bli först i världen med kommersiell metanolframställning.

Björn Gillberg planerar att ta bolaget Värmlandsmetanol till börsen i slutet av året. Han behöver 2 miljarder kronor för att köra igång en stor fabrik 2011.

Ungefär samtidigt förväntas en forskningsanläggning i Värnamo kunna vara redo för storskalig förgasning, som bland annat kan användas för metanoltillverkning....och får stöd från EU

Björn Gillberg är inte ensam. Det finns stöd för metanol hos Oljekommissionen och EU-kommissionär Margot Wallström.

Oljekommissionen, som tillsattes av förra regeringen, anser att staten bör satsa på smarta bränslen. Tillverkning av metanol genom förgasning är ett av dessa så kallade smarta bränslen. Andra exempel är biogas, dimetyleter och syntetdiesel.

- Det pågår ett ställningskrig mellan förespråkare för etanol från spannmål och dem som förordar smarta biobränslen. Men det är dags för sädesetanolförespråkarna att ge sig, säger Stefan Edman, som ledde oljekommissionens stab.

Nyligen fick metanolförespråkarna också oväntat stöd från Bryssel. EU-kommissionär Margot Wallström bestämde sig plötsligt för att argumentera för metanolens många fördelar.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt