Bisfenol förbjuds i barnmatsburkar

2012-12-21 14:25  

Regeringen har beslutat att förbjuda bisfenol A i barnmatsburkar. Förbudet var väntat men har blivit senarelagt till sommaren 2013.

Bisfenol A är en hormonstörande kemikalie som i djurstudier har kopplats till hälsoeffekter som reproduktionsskador, fetma och bröstcancer.

Redan i april i år tillkännagav regeringen att den ville förbjuda bisfenol A i matförpackningar riktade mot barn upp till tre år. Men innan det kunde genomföras krävdes att EU-kommissionen och andra medlemsländer informerades om regeringens avsikt.

-Nu har vi gjort det, fått svar från EU-kommissionen och de andra länderna, beaktat dem och tagit beslut att verkställa det här förbudet, säger Göran Gabling, departementssekreterare på miljödepartementet.

Det formella beslutet fattades av regeringen under torsdagen. Det innebär ett förbud mot bisfenol A i lack och ytskikt i förpackningar för livsmedel som är särskilt avsedda för barn mellan noll och tre år.

Det svenska förbudet ska börja gälla från den 1 juli 2013, vilket innebär en försening med ungefär ett halvår.

-Det var planerat att träda i kraft i januari 2013 men det drog ut på tiden att ta hand om kommentarerna från de andra länderna och EU-kommissionen så man var tvungen att flytta på det till den 1 juli, säger Göran Gabling.

Göran Gabling känner inte till exakt vilka synpunkter som Sverige har fått in från de övriga medlemsländerna.

-Vissa länder tycker att det finns skäl att gå före EU-lagstiftningen eftersom man anser att det finns sådana hälsorisker medan andra givetvis inte tycker det. Och kommissionen vill gärna att medlemsländerna inväntar EU:s livsmedelsmyndighet Efsas bedömning som ska komma i maj, säger han.

Miljöminister Lena Ek (C) säger i ett pressmeddelande att det är mycket viktigt att Sverige vidtar åtgärder i avsaknad av EU-gemensamma åtgärder.

-Det är känt att bisfenol A kan migrera från förpackningar till livsmedel. Små barn är en känslig grupp och det är därför motiverat att så långt möjligt minska små barns exponering för bisfenol A, säger hon och lovar att se över behovet att ytterligare åtgärder när det till exempel gäller bisfenol A i kvitton.

Men redan i april fick regeringen kritik för att inte gå tillräckligt långt. Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala universitet, ansåg då att barnen inte blir tillräckligt skyddade eftersom de tidigt äter av den övriga familjens mat.

Frankrike är ett EU-land som har valt att gå längre. Där ska ett totalförbud införas mot bisfenol A i material som kommer i kontakt med mat från och med 2015.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt