Bisfenol A ska utredas på nytt

2014-02-21 07:36  

Regeringen har tillsatt en utredning för att kartlägga användningen av bisfenol A.

Bisfenol A är ett hormonstörande ämne som misstänks kunna skada fortplantningsförmågan.

Den nya utredningen ska kartlägga användningsområden för bisfenol A och lämna förslag på hur exponeringen av ämnet kan minskas. Särskilt de fall när bisfenol A förekommer i material som kommer i kontakt med livsmedel ska belysas.

– Den här utredningen har fokus på ett väldigt stort område, livsmedel och livsmedelsförpackningar, som är den största exponeringskälla, och där behöver vi ett underlag, säger Emma Lindberg, politiskt sakkunnig på miljödepartementet.

Bakgrunden till utredningen är att regeringen anser att det saknas en fullständig bild av vilka källor som utsätter människor för bisfenol A både i Sverige och i EU.

– För att kunna minska exponeringen av bisfenol A behöver regeringen konkreta åtgärdsförslag. Jag ser därför fram emot utredningens förslag, säger miljöminister Lena Ek i ett pressmeddelande.

Två tydliga åtgärdsförslag har dock lämnats till regeringen under den senare tiden. Tre myndigheter har föreslagit att bisfenol A ska förbjudas i relining av dricksvattenrör och Kemikalieinspektionen har föreslagit att bisfenol A ska förbjudas i kvittopapper.

Dessa två förslag bereds nu i regeringskansliet samt i EU, skriver miljödepartementet i ett pressmeddelande. Ett eventuellt förbud för dricksvattenrör ligger på nationell nivå, medan förslaget om förbud i kvittopapper och biljetter förs fram av Frankrike inom EU.

Den kartläggning som regeringen nu har beslutat om ska vara klar senast den 31 december 2014.

Linda Nohrstedt

Mer om: Bisfenol A

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt