Bisfenol A-fria flaskor kan läcka kemikalier

2012-10-01 14:55  
Foto: Colourbox

Det hormonstörande ämnet bisfenol A har förbjudits i nappflaskor i EU och flera andra länder. Men nappflaskorna kan fortfarande läcka farliga kemikalier, rapporterar kanadensisk tv.

Bisfenol A är mycket likt kroppshormonet östrogen och kan därför påverka hormonsystemet. Den misstänks kunna skada fortplantningsförmågan och har förbjudits i nappflaskor, bland annat i EU och Kanada.

Därmed har en marknad skapats för bisfenol A-fria nappflaskor. Men enligt det kanadensiska nyhetsprogrammet CTV News visar nu flera studier att de kemikalier som ersätter bisfenol A i flaskorna inte är bättre för hälsan.

En studie kom fram till att 95 procent av plastprodukter som såldes som bisfenol A-fria fortfarande läckte kemikalier som liknade östrogen.

-Beskedet till konsumenterna är att bisfenol A-fri inte nödvändigtvis betyder att plasten inte har östrogen aktivitet, säger professor Chris Metcalfe vid Trent University, till CTV News.

Ett av de mest vanliga alternativen till bisfenol A är bisfenol S. Enligt några studier har den också östrogenliknande effekter, men är mer svårnedbrytbar än bisfenol A. En studie från delstaten New Yorks hälsomyndighet har hittat bisfenol S i mer än 80 procent av urinprov från människor i flera länder.

S-varianten är dock inte lika studerad som bisfenol A och miljöorganisationer befarar att det kan ta år för forskarna att förstå riskerna med de kemikalier som ersätter bisfenol A. Under tiden strömmar konsumenterna till för att köpa de så kallade mindre giftiga flaskorna.

Problemet är att det inte finns några krav på kemikalieföretagen att bevisa att deras substanser är säkra innan de kommer ut på marknaden, säger Rick Smith, vd på miljöorganisationen Environmental Defence, till CTV News.

-Lagen kräver inte att tillverkare visar att kemikalierna är säkra innan de använder dem i sina produkter.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt