Biodiesel av kaffesump - ett drivmedel med arom

2008-12-29 10:13  
Kaffesumpen innehåller lika mycket olja som raps och sojabönor. Foto: Wikimedia Commons

Nu kan du som dricker kaffe förena nytta med nöje. Amerikanska forskare har tagit fram en metod för att göra biodiesel av kaffesump.

Tekniken är enkel och tillgången på råvara stor, rapporterar forskarna i tidskriften The Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Det dricks det så mycket kaffe runt om i världen att sumpen skulle kunna ge drygt en miljard liter biodiesel om året, skriver professor Mano Misra, som lett forskningen vid University of Nevada.

Mycket olja kvar i sumpen
Han och kollegernas analyser visar att 10-15 procent av kaffesumpens vikt består av olja. Det är ungefär lika mycket som finns i raps, sojabönor och andra vanliga råvaror för tillverkning av biodiesel.

För att utvinna oljan använde forskarna i princip samma teknik som används när man utvinner olja ur till exempel raps.

Enligt professor Misra skulle det kosta drygt två kronor litern att göra biodiesel av kaffe.

Resterna kan användas som gödningsmedel, råvara till produktion av etanol eller för att göra bränslepellets.

Men hur ska det gå till?
Problemet är bara vem som skulle samla in all världens sump och hur det skulle gå till. Forskarna fick sin råvara från kafékedjan Starbucks, men en stor del av världens kaffe dricks i hem eller på arbetsplatser.

Och även om man samlade in all kaffesump i hela världen skulle det bara räcka för att täcka en procent av all diesel som används varje år i USA.

- Kaffesump kan inte lösa världens energiproblem, säger Mano Misra i ett pressmeddelande.

- Vårt mål är att göra bränsle av en råvara som annars bara skulle bli avfall.

Avgaser med arom
En stor fördel med kaffebaserad biodiesel är att den är stabilare än traditionell biodiesel, hävdar Misra.

Enligt honom och kollegerna Narasimharao Kondamudi och Susanta Mohapatra beror det på att kaffe innehåller höga halter av antioxidanter.

En annan fördel, åtminstone för oss som tycker om kaffe, är att avgaserna luktar kaffe.

Fotnot: Antioxidant är ett kemiskt ämne som motverkar oxidation av andra ämnen. Inom industrin används antioxidanter som tillsatser i oljor för att motverka härskning.

Kaffe och biodiesel

Kaffeär den näst största handelsvaran på världsmarknaden (efter olja). Skandinavien har världens absolut högsta kaffekonsumtion. Mest dricker finnarna, som förbrukar i snitt 3,5 koppar kaffe per person och dag. Tätt efter kommer Sverige med 3,2 koppar om dagen.

Biodiesel är ett populärt bränsle, men produktionen är fortfarande liten. Det talas om en global produktion runt tio miljoner liter runt år 2010, en droppe i tanken av den totala bränsleproduktionen.

Biodiesel tillverkas av olja från raps, sojabönor och andra vegetabiliska fetter. Det går också att använda animaliska fetter eller begagnad matolja som råvara.

Du kan blanda biodiesel med annan diesel eller använda det som alternativt bränsle i dieselmotorer.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt