Biobränslen ökar dödligheten

2013-01-07 11:29  
Vide odlas som energiskog. Foto: Wikimedia

En kraftig satsning på biobränslen kommer att öka det marknära ozonet och orsaka dödliga sjukdomar i andningsorganen hos människor.

Det hävdar en grupp forskare vid Lancaster University i en studie som publiceras i Nature Climate Change. De har utgått från en europeisk storsatsning på snabbväxande arter som poppel, vide och eukalyptus på en yta av mer än 700000 kvadratkilometer.

En sådan storsatsning på biobränslen år 2020 kommer att öka dödsfallen i Europa med tusen personer per år på grund av det marknära ozon som bildas av dessa odlingar och som orsakar dödliga sjukdomar i andningsorganen.

Det marknära ozonet bildas i troposfären genom en fotokemisk reaktion mellan exempelvis kväveoxider och lättflyktiga organiska ämnen, VOC.

Dessutom kommer det marknära ozonet som bildas att minska produktionen av exempelvis majs och spannmål till ett värde av över en miljard euro.

Forskarna föreslår att den stora satsningen på plantering av snabbväxande arter förläggs till Östeuropa. Där finns fortfarande stora arealer som inte odlas. Bara i Ukraina skulle en tredjedel av de snabbväxande arterna som behövs kunna odlas. EU har satt som mål att tio procent av fordonsflottan i unionen ska drivas med biodrivmedel år 2020.

Håkan Abrahamson

Mer om: biobränsle Ozon

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt