Biltvätt hemma kostar fyra miljarder om året

2015-04-22 07:23  
Det kostar på ör naturen köra biltvätt hemma, anser Svenskt Vatten. Foto: TT

Tvättar du bilen hemma på garageuppfarten? Då bidrar du till att flytta över kostnader till naturen. Enligt branschorganisationen Svenskt Vatten kostar biltvättarna på gatan varje år fyra miljarder kronor.

I Sverige tvättar vi våra bilar 20 miljoner gånger per år på gatan eller garageuppfarten, vilket innebär att orenat vatten rinner ut i naturen via dagvattenbrunn eller vattendrag.

Smutsen på bilarna innehåller bland annat oljerester och tungmetaller som zink, krom, nickel, bly och kadmium.

- Varje gång vi tvättar bilen på gatan skjuter vi över en miljökostnad på minst 200 kronor till naturen, istället för att vi betalar för vad en riktig biltvätt kostar. Att ta bilen till en biltvätt är det minsta vi kan göra för naturen, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten, i ett pressmeddelande.

Biltvättarna tar bort olja och partiklar från vattnet och behandlar dessa i separata reningsverk för att avskilja och bryta ner övriga föroreningar. Ofta används flera olika tekniker i kombination för att uppnå tillräcklig reningseffekt.

En genomsnittlig biltvätt kostar ungefär 200 kronor, vilket inkluderar kostnaden för att rena det smutsliga vattnet. Det totala priset för alla 20 miljoner biltvättar som sker på gatan varje år uppskattar Svenskt Vatten därför till fyra miljarder kronor.Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt