Billig vindkraft i sikte

2007-02-13 23:00  
Jetdriven generator är lättare - och billigare, menar Christer Parkegren, vd på VG Power i Västerås.

En ny svensk generator kan sänka priset på vindkraft, en viktig faktor för att få fart på utbyggnaden. Nu ska Vattenfall för första gången testa den nya tekniken i full skala.

Om två år ska en helt ny typ av vindkraftverk snurra på Näsudden på Gotland. Det rör sig om en demonstrationsanläggning, som Vattenfall bygger för att testa en ny sorts direktdriven generator från Västeråsföretaget VG Power.

- Vi får en lättare konstruktion som förhoppningsvis blir billigare, säger Jan Blix, projektledare på Vattenfall.

Vindkraft är dyrt i dag. Därför är kuggväxlarna, som växlar upp rotorbladens varvtal i de flesta vindkraftverk, inte populära bland kraftbolagen. De är en vanlig orsak till kostsamma haverier.

Ett mindre vanligt alternativ är att använda direktdrivna generatorer som saknar växellåda. Haken är att de är tunga och därmed dyra. Det är det problemet VG Power har löst med en patenterad teknik, utvecklad av vindkraftskonsulten Staffan Engström.

- Vikten sjunker med upp till 70 procent. Det kan innebära att generatorns pris halveras, säger han.

Det ger i så fall en rejäl besparing. Den direktdrivna generatorn står för ungefär en tredjedel av kostnaden för vindkraftverket.

Ny Teknik beskrev tekniken redan hösten 2004. Det unika är en serie "järnvägshjul" längs omkretsen på statorn, den stillastående delen av generatorn. Rotorn, den roterande delen, har i stället fått en "järnvägsräls".

Finessen är att man då inte behöver så mycket tungt material i stator och rotor för att göra konstruktionen tillräckligt styv. Man kan ändå säkerställa det smala luftgapet mellan rotorns permanentmagnet och statorns lindningar.

- Att vi utnyttjar tågteknik är inte så konstigt. Vi är ju i Västerås, konstaterar VG Powers vd Christer Parkegren.

Själv har han, liksom majoriteten av personalen, ett förflutet på ABB. VG Powers specialitet är generatorer för vattenkraft, som liksom den nya vindkraftgeneratorn har stora diametrar. Anläggningen på Gotland får en diameter på cirka 9 meter och ska ge 3,5 megawatt.

Vattenfalls test är ett viktigt steg på vägen mot en färdig produkt. Om försöket blir lyckat vill VG Power bygga ytterligare ett antal prototyper. Därefter väntar lansering.

- Om fem år vet vi om det blir succé eller inte. Om allt funkar kan vi få order på 100-200 generatorer om året, säger Christer Parkegren.

Vattenfalls förhoppning är att öka konkurrensen bland tillverkare av vindkraftverk.

- Det finns för få leverantörer i dag. Vi vill ha flera alternativ när vi ska bygga, säger Jan Blix.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt