Billerud tänder på VooDoo

2009-04-29 13:05  

Ånga för miljoner sparas och den nya mätmetoden VooDoo ökar produktionen. Det är vinsterna för Billeruds bruk i Skärblacka som tänt på innovationsföretagets SootTechs nya teknik.

Fem - tio procent av all producerad ånga i ett pappersbruk går normalt åt till rengöring av sodapannan.

- Vi reducerar ångan med en tredjedel med vårt sotningssystem Hiss och räknar med att besparingen blir 6-7 miljoner kronor per år, säger SootTechs grundare, Erik Dahlén.

Den nya mättekniken VooDoo intresserar också pappersbruket utanför Norrköping. VooDoo ger snabbt svar på hur stort stoftpåslaget är och vilken temperatur det är i kraftpannornas inre.

De mätare som finns idag mäter vid rörets vägg där det inte finns något påslag, enligt Erik Dahlén. VooDoo däremot mäter mitt i röret, vilket innebär att man vet exakt vad som händer i pannans centrum.

- Det gör att man kan öka produktionen med 5-10 procent genom att öka lasten på pannan närmare gränsen då den sätter igen, säger Erik Dahlén.

Förutom Billerud Skärblacka har ett bruk i Österrike visat intresse för SootTechs teknik.

Marie Feuk

Mer om: Mätteknik Ånga

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt