Bill Gates satsar på billigt vattenbatteri

2013-04-09 09:10  

Billigt, miljövänligt och långlivat. Ett nytt vattenbaserat batteri för framtidens elnät har fått Bill Gates att öppna plånboken.

Microsoftgrundaren Bill Gates investerar i ännu ett litet batteriföretag: Aquion Energy i Pittsburgh som knoppades av från Carnegie Mellon university år 2009. Företaget har utvecklat en ny typ av batteri som kan fungera som några timmars backup i framtida elnät när det är vindstilla och solen lyser med sin frånvaro. Det kan även ge kraft i områden där elnätet inte är utbyggt, som ett komplement till exempelvis solceller.

Företaget kallar tekniken för AHI - Aqueous Hybrid Ion. Som namnet antyder är vatten en viktig beståndsdel i batteriet: elektrolyten består av vatten saltat med natriumsulfat, medan anoden tillverkas av aktivt kol och katoden av manganoxid. Materialen är miljövänliga och till skillnad från litiumjonbatterier finns det ingen risk att batterierna exploderar eller brinner. De tål dessutom tuffa tag och priset är lågt.

Än så länge tillverkar företaget prototyper på strax över 30 wattimmar. Tekniken sägs behålla 90 procent av sin kapacitet efter fler än 5 000 laddcykler. I slutet av året ska den första produkten börja produceras i stor skala, ett batteri som byggs upp av flera batterimoduler i en plastbehållare. Priset är inte offentliggjort än.

Aquion tog i början av april in 35 miljoner dollar, motsvarande cirka 240 miljoner kronor, i en investeringsrunda där Bill Gates deltar. Det är inte första gången som Microsoftgrundaren satsar på utvecklingsföretag inom energilagring. Han har de senaste åren även investerat i Lightsail Energy och Ambri, som tidigare hette LMBC, Liquid Metal Battery Corporation.

Charlotta von Schultz

Mer om: batteri Solceller

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt