Bill Gates och Toshiba tar fram ny kärnreaktor

2010-03-23 12:54  

Det amerikanska företaget Terrapower, där Microsoftgrundaren Bill Gates är huvudägare, har inlett förhandlingar med japanska Toshiba om att utveckla framtidens kärnkraftverk.

Terrapower utvecklar en så kallad vågrörelsereaktor (Traveling Wave Reactor) som kyls med natrium och använder utbränt uran som bränsle.

När reaktorn väl laddats med bränsle kan den i princip gå i hundra år utan att laddas om.

Huvudägare i Terrapower är Bill Gates som investerat hundratals miljoner i projektet.

Nu har Terrapower inlett förhandlingar med japanska Toshiba om att gemensamt utveckla vågrörelsereaktorn.

Till nyhetsbyrån Reuters säger en talesperson från Toshiba att samtalen befinner sig på ett tidigt stadium och att inga avtal ännu är klara.

Toshiba utvecklar ett eget kompakt kärnkraftverk som kallas 4S och som nu väntar på godkännande från berörda myndigheter.

Mycket utvecklingsarbete återstår innan den nya generationens kärnkraftverk kan testas i praktiken. Även om idén till TWR-reaktorn föddes redan i mitten av femtiotalet, har den inte kommit längre än till konceptstadiet.

Bill Gates hoppas själv kunna testa reaktorn om 20 år.

En stor utmaning är att utveckla material som klarar den långa driftstiden.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt