Bill Gates dröm om kärnkraft utan avfall

2010-03-02 07:30  

Som en stor fet cigarr som kan pyra i hundratals år utan att ta slut. Och då blir det bara lite aska kvar. Så fungerar den kärnreaktor som Bill Gates har satsat hundratal miljoner dollar på.

Microsoftgrundaren och filantropen Bill Gates är rikast i världen. Han har en förmögenhet på nästan 50 miljarder dollar.

Nu satsar han stort på drömmen om en koldioxidfri energiproduktion med kärnkraft som inte lämnar något farligt avfall efter sig.

- För att förhindra svält, fattigdom och elände som den globala klimatförändringen för med sig, behöver vi energimirakel, sade Bill Gates i ett uppmärksammat tal i Kalifornien i mitten av februari då han offentligt trädde fram som kärnkraftskramare.

Företaget som Bill Gates investerar i och som ska återanvända dagens atomsopor som bränsle heter Terrapower och ligger i Seattleförorten Bellevue i staten Washington på USA:s västkust.

Bill Gates är huvudägare i Terrapower, som ska utveckla en natriumkyld reaktor där snabba, energirika neutroner sätter fart på kärnreaktionerna.

Neutronerna har så hög energi att de kan ombilda gammalt utbränt uranbränsle till nytt reaktorbränsle i form av plutonium, när den väl startats med anrikat uran.

- Det största hoppet för ren och billig energi, är en ny typ av kärnkraftverk som använder avfallet från existerande kärnreaktorer, sade Bill Gates i sitt tal.

40 år till innan den är kommersiell
Terrapower bildades 2006 som en avknoppning av innovationsbolaget Intellectual Ventures.

Terrapower planerar att konstruera alltifrån små reaktorer, på hundra megawatt, till stora anläggningar i gigawattformat.

Bill Gates hoppas själv att kunna testa reaktorn om tjugo år, och den i kommersiell drift om ytterligare tjugo.

En av flera av 4:e generationen
Idén till TWR-reaktorn föddes i mitten av femtiotalet, men än har den inte kommit längre än till konceptstadiet.

Reaktorn tillhör fjärde generationens kärnreaktorer, där det finns andra modernare reaktortyper, som kommit betydligt längre på ritbordet.

- Det är en riktigt gammal reaktortyp, som visserligen kan fungera, men har inte samma förmåga att utnyttja bränslet som de nyare konstruktionerna, säger Janne Wallenius, professor i reaktorfysik på KTH.

Reaktorn är som en cigarr

I dagens kärnreaktorer bromsas neutronerna av kylvattnet och endast lättkluvna atomkärnor (U235) splittras och bidrar till energin.

När uranet är slut har fem procent av kärnenergin använts. Återstoden finns kvar i atomsoporna.

I Terrapowers ”vågrörelse”-reaktor (TWR, traveling-wave reactor) finns inget vatten som bromsar neutronerna.

Kylmedlet av natrium ger de snabba neutronerna fritt spelrum att omvandla det utbrända uranet (U238) till klyvbart plutonium (P239), som i sin tur avger neutroner som framställer mer plutonium.

När TWR-reaktorn väl laddats med utbränt kärnbränsle, och startats med anrikat uran (U235) kan den i princip gå i hundratals år utan att laddas om.

Under tiden pyr kärnreaktionerna genom härden, som glöden i en fet cigarr; den bildar nytt bränsle framför sig och lämnar aska efter sig.

Det är förklaringen till namnet ”vågrörelsereaktor”

Se Terrapowers broschyr över Traveling Wave-principen.

Se Terrapowers vd John Gilleland förklara hur det funkar.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt