Bilgas av kospill årets uppfinning

2010-10-19 14:24  

Per-Olof Karlsson från Norrbotten får årets uppfinnarpris Skapa på 300 000 kronor. Han får priset för en maskin som renar biogas så att den kan användas som fordonsgas.

Per-Olof Karlsson driver företaget Artic Nova med åtta anställda i Vittangi i Norrbotten. Där har han ägnat nästan sex åt att utveckla uppfinningen som nu belönas med årets Skapapris och ger Per-Olof Karlsson titeln ”Sveriges uppfinnare 2010”.

 

- Vi är enormt nöjda. Det har gått från hopp till förtvivlan och nu till glädje, säger Per-Olof Karlsson.

 

Han får priset för ett nytt enkelt och energisnålt sätt att uppgradera gas från rötning av till exempel kogödsel till fordonsgas. Därmed blir det möjligt även för enskilda bönder att producera fordonsbränsle på den egna gården.

Den första anläggningen ska nu testas hos en gripuppfödare utanför Luleå.

- Vi ser en stor marknad. Bara i Sverige finns det 3000 gårdar med mer än 99 kor och det finns ett stort intresse för att satsa på småskalig produktion av fordonsgas, säger Per-Olof Karlsson.

 

Bönder som i dag väljer att röta till exempel kogödsel kan inte direkt använda gasen som fordonsbränsle eftersom den först måste renas från koldioxid och andra föroreningar till en metanhalt på minst 97 procent.

Vid större rötningsanläggningar finns utrustning för att uppgradera biogasen. Men för mindre jordbruk med små rötkammare har det hittills varit för dyrt.

Per-Olof Karlssons metod, som kallas Biosling, är både enkel och energisnål och hela anläggningen ryms i en container.

Metoden bygger på att koldioxiden löser sig i vatten när trycket i gasen höjs och Biosling klarar detta utan stora, energikrävande kompressorer.

Istället leds gas och vatten omväxlande in i en långsamt roterande slangvinda.

För varje varv som vattnet förs in i slangvindan ökar trycket på gasen och därmed löser sig koldioxiden i vattnet, vilket metangasen inte gör.

- Vi pumpar in vattnet och gasen vid 2 bars tryck och höjer det till 10 bar. Vid 7,4 bars tryck löser sig koldioxiden, förklarar Per-Olof Karlsson.

Efter färden genom slangvindan har metanhalten ökat från ungefär 65 procent till 94 procent. Samtidigt har gasen renats från oönskat svavel och kväve

För att få bort ytterligare koldioxid renas sedan gasen i en så kallad vattenskrubber där biogasen pressas genom vattnet under tryck.

Den färdiga fordonsgasen komprimeras, lagras i gasflaskor och kan sedan användas för att driva exempelvis gårdens traktorer.

Per-Olof Karlsson räknar med att sälja de första anläggningarna under nästa år och tillverkningen ska ske i Artic Novas lokaler.

- Vi kommer också att testa metoden för deponigas där metangasen är ännu lägre.

Idén till Biosling kommer från en annan uppfinning som Per-Olof Karlsson gjorde redan för 25 år sedan, Slingpumpen.

Pumpen säljs fortfarande både till stugägare och till utvecklingsländer. Den består av ett rör som läggs i ett vattendrag och som drivs med hjälp av strömmande vatten. På liknande sätt som i biogasrenaren tar den ömsom in vatten, ömsom luft som pressas genom en matarslang samtidigt som pumpen roterar.

Så fungerar biosling

Video om slingpumpes

Skapapriset

Skapas utvecklingsstipendium delas i år ut för 25:e gången. Stipendiet är instiftat till minne av Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan förverkliga sina idéer.

Årets pris delades ut i dag på förmiddagen i samband med invigningen av Tekniska Mässan i Älvsjö i Stockholm.

Första pris och 300 000 kronor gick till Per-Olof Karlsson för sin uppfinning som gör det möjligt att producera fordonsgas på ett energisnålt sätt.

Två andra uppfinningar belönades med 100 000 kronor.

Trine Vikinge, Per Aspen berg och Pentti Tengvall från Östergötland fick pris för ett sätt att laga bentrott lättare hos personer med benskörhet

Elisabeth Wikström Shemer från Stockholm fick pris för ett instrument som gör det enklare att se förändringar i livmoderhalsen i samband med en undersökning.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt