Bildelsjätte garderar med solceller

2008-12-15 13:47  
Runt den befintliga anläggningen i Arnstadt ska en ny fabrik byggas

De allt mörkare utsikterna för växande volymer till bilindustrin får Bosch, världens största bildelsleverantör, att storsatsa på solcellstillverkning.

Fem miljarder kronor ska Bosch investera i sitt dotterbolag Ersol Solar Energy under de kommande fem åren. 1100 nya arbetstillfällen ska uppstå i staden Arnstadt där en ny solcellsfabrik startar 2010.

Idag ligger produktionskapaciteten på celler med en samlad effekt på 630 MW per år. Den produktionskapaciteten ska trefaldigas under perioden.

Bosch köpte i somras större delen av aktierna i solcellsföretaget som tillverkar kiselsolceller och tunnfilmsmoduler. Engagemanget i företaget är ett led i strävan att minska beroendet av bilindustrin.

Omsättningen under årets första nio månader uppgår till drygt 2 miljarder kronor, dubbelt så mycket som samma period förra året. För helåret 2008 väntas omsättningen bli 3 miljarder kronor och nästa år väntas en omsättning på 4 miljarder kronor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL