Bildbeviset: Här stressas litiumjonbatteriet

2014-10-10 06:39  
Bilden visar hur anodens struktur förändras när litiumjonerna tar sig in i litiumjonbatteriet. Foto: Anmin Nie

Varför litiumjonbatterier ger upp med tiden är fortfarande en gåta. Men amerikanska forskare har hittat en viktig ledtråd.

Litiumjonerna rusar ständigt fram och tillbaka mellan anod och katod, en resa som är nödvändig för att driva allt från mobiltelefoner till elbilar. Men vad som egentligen händer på atomskala när batteriet används och laddas upp är höljt i dunkel. Många forskargrupper världen över försöker på olika sätt att få en bättre insyn i processen.

Nu presenterar en grupp forskare vid amerikanska Michigan Technology University nya bilder från ett så kallat transmissionselektronmikroskop (TEM). Forskarna har valt att närstudera vad som händer när litiumjoner tar sig in i anoden. Det visar sig att anodens kristaller då tvingas att maka på sig, vilket orsakar stora påfrestningar i materialet. Forskarna ser det som en ledtråd till att många anoder går sönder med tiden.

På sikt hoppas gruppen att kunskapen ska leda till mer långlivade batterier.

De nya rönen har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Nano Letters.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt