Bevis för att BP ljuger om oljan

2010-08-20 07:57  

En kilometerstor oljeficka på 1100 meters djup i Mexikanska golfen har månader efter katastrofen ännu inte börjat brytas ner. Det konstaterar amerikanska forskare efter att ha utfört mätningar med en obemannad undervattensfarkost.

”Oljan ligger på ytan. Det finns inga oljefickor i djupen” . Uttalandet var ett av många citat som fick Tony Hayward , tidigare vd på BP, på fall. Det dröjde inte länge innan forskare kunde visa att stora mängder olja låg kvar under vattenytan.

Nu rapporterar forskare från WHOI (Woods Hole Oceanographic Institution) resultaten efter att ha tagit en undervattenfarkost till hjälp för att studera en stor oljeficka under två veckors tid. Den aktuella fickan börjar på 1065 meters djup och sträcker sig ner till 1300 meter. Längden är 3,5 km, bredden 2 km och den ligger cirka 500 meter sydväst från den tidigare läckande oljekällan. 

Efter 57 000 mätningar konstaterar nu forskarna att oljan utan tvekan kommer från BPs havererade borrningar samt att den naturliga nedbrytningen av oljan knappt har påbörjats.

- Vi har inte bara visat att oljefickan verkligen existerar utan också kartlagt dess kemiska struktur och varifrån den kommer, säger Richard Camilli vid WHOI, i ett uttalande.

- Våra studier motsäger också det många hoppats på, nämligen att oljedropparna lätt skulle brytas ner naturligt. Vi kan bara konstatera att så är det inte.

Om existensen av den stora oljefickan utgör ett allvarligt hot mot livet i Mexikanska golfen vill forskarna däremot inte uttala sig om.

- Vi vet inte hur giftig den är, säger Christopher Reddy, geokemist och expert på oljeutsläpp vid WHOI.

Nyckeln till upptäckten och kartläggningen av oljefickan var en nyutvecklad masspektrometer som integrerats i den fjärrstyrda undervattensfarkosten.

Resultatet av forskarnas arbete publiceras i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Science.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt