Betongplatta ska hindra reaktorbyggnad 4 från att rasa

2011-05-23 14:44  
Bråte har fallet ner över bränslebassängen. Foto: Tepco

Tepco började i dag förstärka den trasiga byggnaden till reaktor 4 i Fukushima. Lyckas man inte riskerar bränslebassängen att rasa ihop.

Anställda på kärnkraftsoperatören Tepco i Japan har i dag börjat det svåra arbetet att förstärka byggnaden till reaktor 4.
Man ska försöka att installera en ny betongbotten under poolen med uttjänt kärnbränsle och började arbetet i dag med att avskärma en högradigt radioaktiv värmeväxlare.
Syftet med arbetet är, skriver NHK News, att hindra bassängbotten från att falla ut. 30 stålkolonner kommer också att monteras upp, för att stödja den nya konstruktionen.
Bilder som visar byggnaden ovanifrån visar mest ett ”plockepinn” med massor av bråte som fallit ned på bränsleelementen.
En vätgasexplosion inträffade i byggnaden och taket flög av fyra dagar efter den kraftiga jordbävningen och tsunamin den 11 mars.
När betongplattan väl är på plats ska ett nytt kylsystem installeras. För närvarande ligger temperaturen i bassängen där tonvis av kärnbränsle förvaras runt 80 grader, mot normala 25 grader.

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt