Besvikelse på Ringhals

2015-04-28 13:08  
En reaktor på Ringhals 1 tvingades stänga på grund av stormen Egon. Foto: TT

Förvåning och besvikelse präglade reaktionerna på Ringhals, efter beskedet att två reaktorer ska stängas tidigare än planerat.

Men politikerna blev inte tagna på sängen.

De anställda på Ringhals informerades under förmiddagen, säger Åke Wallin, fackligt ombud för Ledarna, till TT.

– Jag är besviken. Det finns politiska beslut som lett fram till det här, man har gjort verksamheten svår att få lönsam, säger Wallin och nämner bland annat effektskatten och energiskatten.

– Men det är en lång process. När det gäller arbetstillfällen, på driftssidan, kommer det nog inte att ha någon större betydelse fram till 2020.

Båda kommunalråden i Varberg, styrande Ann-Charlotte Stenkil (M) och oppositionsrådet Jana Nilsson (S) säger att Ringhals betyder mycket för "energikommunen" Varberg. Men de betonar samtidigt att de knappast blev tagna på sängen av Vattenfalls beslut.

– Jag är inte överraskad. Vattenfall har bekymmer på alla fronter nu. Vad det kommer att betyda för Varberg är för tidigt att säga. Men visst oroar det. Ringhals är en stor och viktig arbetsgivare för kommunen, säger Stenkil.

Ringhals har i dag mellan 1|600 och 1|700 anställda. Men utöver dem är kanske lika många till beroende av verket. Det handlar om olika entreprenörer som transportfirmor, matleverantörer, vakttjänster med mera.

– Beskedet kommer inte helt oväntat. Det är en tuff situation för alla elproducenter, se bara på pratet om Oskarshamn. Självklart betyder Ringhals jättemycket för Varberg. Det är mycket runt omkring som påverkas, säger Jana Nilsson, som också betonar att reaktor 3 och 4 blir kvar till 2040.

– Jag tror inte att två reaktorer bort innebär en halvering av personalen, så enkelt är det inte.

Han vill gärna bjuda in Vattenfall till samtal kring vad man kan ersätta med när kärnkraften delvis försvinner.

– Vi är ju en energikommun. Här produceras en femtedel av hela landets elförbrukning. I kommunen finns flera andra stora energiföretag som Södra Cell. Vattenfall borde jobba än mer med framtidens elförsörjning, säger han.

 

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

 

Mer om: Ringhals

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt