Beslut: Vattenfall avvecklar brunkol

2015-10-27 06:40  
Vattenfalls dagbrott av brunkol i Tyskland. I horisonten syns kraftverket Jänschwalde. Foto: TT

Vattenfall ska avveckla 1 000 MW brunkolskapacitet i Tyskland. Det motsvarar ungefär en åttondel av det statliga energibolagets totala brunkolskapacitet.

Det handlar om två produktionsanläggningar vid kraftverket Jänschwalde om vardera 500 MW som tas ur reguljär drift 2018 och 2019 för att därefter användas som effektreserv innan de stängs 2022/2023, enligt ett sent pressmeddelande på måndagskvällen.

Där framgår att Vattenfalls styrelse har godkänt en överenskommelse mellan den tyska regeringen och landets brunkolsproducenter om att minska brunkolskapaciteten med 2 700 MW till 2020 som en del av Tysklands handslingsplan för att hantera klimatomställningen.

”Att stänga dessa anläggningar kommer påtagligt bidra till att Tyskland ska kunna uppnå sina klimatmål”, säger Magnus Hall, Vattenfalls vd och koncernchef, i pressmeddelandet.

När de två anläggningarna är stängda ska det leda till att CO2-utsläppen minskar med cirka 8 miljoner ton, uppger bolaget.

Vattenfall uppger för TT att all brunkolsproduktion i dag motsvarar cirka 8 000 MW. Ytterligare frågor hänvisar bolaget till tisdagen då delårsrapporten presenteras.

  

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt