Beslut om effektskatten dröjer

2016-02-04 16:15  
Ibrahim Baylan. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Vattenfalls krav på slopad effektskatt fick inte något gehör på Energikommissionens möte på torsdagen.-Vi ska först ta fram egna fakta, säger energiminister Ibrahim Baylan till Ny Teknik.

Under torsdags eftermiddagen träffades Energikommisionen under tre timmar för att bland annat diskutera effektskattens vara eller inte vara.

Nyligen hotade Vattenfalls vd Magnus Hall med att stänga ner alla kärnkraftverk om inte regeringen slopar den höjda effektskatten på kärnkraft. Efter lite diskussioner antogs "den nya effektskatten" som en punkt på dagens mötesagenda.

Ny Teknik fick en kort intervju med energiminister Ibrahim Baylan efter kommissionens möte.

Vad kom ni fram till när det gäller effektskatten?

-Kommissionen ställde sig bakom mitt förslag om att ge ett uppdrag till energikommissionen att ta fram ett faktaunderlag. som inte bara gäller kärnkraften, utan även vatten- och vindkraften. Vi vill ha egna fakta på bordet innan vi fattar beslut.

När ska utredningen vara klar?

-Faktaunderlag ska levereras i mitten mars, och då ska vi ha skarpa diskussioner

Hur gick diskussionerna på mötet?

-Kommissionen ställde sig bakom mitt förslag. Och det fanns också en majoritet om att underlaget inte bara ska gälla kärnkraften.

Vad hade ni skilda åsikter om?

-Kärnkraftsfrågan har varit omdebatterad i 40 år, så det är klart att vi har olika åsikter. Men vi kan inte fortsätta så. Energisektorn behöver stabila förutsättningar som gäller på lång sikt, och det kräver blocköverskridande beslut.

-Energisektorn är klart pressad av teknikutveckling och allt lägre elpriser.

Betyder det att du förstår Vattenfalls vd Magnus Hall, när han säger att ”om inte kärnkraftskatten tas bort helt och hållet kommer samtliga av våra reaktorer att behöva stängas?”

-Det vi beslutat i dag är att ta fram ett eget faktaunderlag innan bestämmer oss....

Vattenfalls vd kräver ett beslut före sommaren. Kommer han att få det?

-Jag har tidigare varit tydlig med att vi förhoppningsvis kan ge ett besked under våren. Som då ska vara baserat på fakta. Egna fakta.

Så även den senaste tidens debatt om skatten på vattenkraft kommer att tas upp?

-Ja, det underlag vi tar fram är en helhet. Och där ingår även vattenkraft och vindkraft.

Vad tycker du själv var det viktigaste ni kom fram till under mötet?

-Att vi bestämt oss för att arbeta över blockgränserna, eftersom det är nödvändig garant för att försäkra både hushåll och industri får en väl fungerande energiförsörjning.

När ska ni träffas nästa gång?

Vi träffas nästa gång i mitten på mars, och då ska underlaget jag talat om presenteras.

 

Det här är Energikommissionen

Energikommissionen tillsattes i mars 2015 för att ta fram ett underlag för en bred politisk överenskommelse om energipolitikens inriktning, med fokus på 2025 och framåt.

Kommissionen består av 11 representanter från riksdagspartierna med energiminister Ibrahim Baylan som ordförande men också tre speciellt inbjudna – generaldirektörerna för Energimarknadsinspektionen, Affärsverket Svenska kraftnät och Energimyndigheten

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt