Beslut: O1 och O2 ska stängas

2015-10-14 11:49  
Oskarshamns kärnkraftverk. Foto: TT

Kärnreaktorerna Oskarshamn 1 och 2 ska stängas i förtid. Det beslutades i dag onsdag på en extra bolagsstämma hos OKG, Oskarshamnsverkets Kraftgrupp.

(Artikeln har uppdaterats)

Under onsdagens stämma valde OKG:s ledning att gå på den linje som förordats av majoritetsägaren Eon, som tidigare gått ut att man vill avveckla O1 och O2 tidigare än planerat.

Energibolaget har även meddelat att man börjat planera för en stängning av Oskarshamn 1 genom att ansöka om så kallad miljödom.

Beslutet innebär att man avbryter fortsatta investeringar för O2 samt att anläggningen inte kommer att återstartas igen.

När det gäller O1 ska driften följa den plan som upprättats. Det betyder att anläggningen ska fortsätta leverera el tills den pågående ansökan om en miljödom ger tillstånd om reaktorn ska övergå till servicedrift.


Tillståndet för servicedrift väntas komma någon gång 2017-2019.

Bakgrunden till OKG:s beslut är de superlåga  elpriserna i kombination med att en höjd effektskatt och krav på omfattande investeringar.

Enligt OKG saknas därför förutsättningar för att O1 eller O2 ska vara ekonomiskt lönsamma på både lång och kort sikt.

– Det är givetvis ett oerhört tråkigt besked både för mig och för medarbetarna. På kort sikt bedöms inga omedelbara uppsägningar behöva ske på grund av stängningsbeslutet, men planeringen har inletts avseende att dimensionera organisationen för de förutsättningar vi nu har att anpassa oss till. Denna process ska självklart hanteras på ett ansvarsfullt sätt med säkerheten i fokus, säger Johan Svenningsson, vd på OKG, i ett pressmeddelande.

Miljöorganisationen Greenpeace, som länge har protesterat mot kärnkraftverket i Oskarshamn, välkomnar beskedet om stängningen.

– Dessa reaktorer är några av de äldsta i Europa och utgör en allvarlig säkerhetsrisk. Att fortsätta renovera dem för att uppnå säkerhetskraven är för kostsamt, därför är det logiskt att de nu stängs. Det är också glädjande att Oskarshamn 2 aldrig kommer att återstartas. Dagens besked visar med all tydlighet att kärnkraften är olönsam och öppnar upp för mer investeringar i förnybart, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige, enligt ett pressmeddelande.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt