Beskedet: Kina slutar bygga kolprojekt i utvecklingsländer

2021-09-22 10:25  
Kinas ledare Xi Jinping (på skärmarna) håller sitt förinspelade tal i FN:s generalförsamling. Foto: Spencer Platt/AP/TT

Kinas ledare Xi Jinping har lovat att sluta finansiera kolkraftsbaserade projekt utomlands. Beslutet välkomnas av flera världsaktörer.

– Kina kommer att träda fram och stötta utvecklingsländer i att ta fram grön energi med låga koldioxidutsläpp och kommer inte att bygga nya kolkraftsdrivna projekt utomlands, sade ledaren under sitt förinspelade tal i FN:s generalförsamling under tisdagen, där han också underströk jättenationens fredliga intentioner i det internationella samspelet.

Liknande löften har tidigare lämnats av Sydkorea och Japan, vilket fick USA:s klimatsändebud John Kerry att uppmana Kina att göra det samma.

"Vi har pratat med Kina om det här ett tag. Och jag gläds över att höra att president Xi tagit detta viktiga beslut", säger Kerry i ett uttalande.

Läs mer: Allt du vill veta om Kinas nya gigantiska vattenkraftverk

Alok Sharma, chef för FN:s klimatmöte COP26 i höst, är också positiv till beskedet.

"Det är tydligt vartåt det barkar för kolkraft. Jag välkomnar president Xis åtagande att sluta bygga kolprojekt utomlands, som varit en viktig samtalspunkt under mitt besök i Kina", skriver Sharma på Twitter.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres välkomnar Kinas beslut.

"Att snabba på utfasningen av kol är den enskilt viktigaste åtgärden att ta för att hålla 1,5-gradersmålet från Parisavtalet inom räckhåll", skriver han i ett uttalande.

Mer om: Kolkraft Kina

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt