Bergvärme 10 gånger<br></br>större än vindkraften

2007-06-04 09:51  
Bergvärme är passivt lagrad solvärme. Redan på 10 meters djup är medeltemperaturen 9 grader i södra Sverige och 2 grader länst i norr. Denna geoenergi ger med värmepumpens hjälp både värme och kyla.

När den förra regeringens oljekommission helt bortsåg från att bergvärme ger tio gånger mer energi än vindkraften surnade de svenska borrentreprenörerna till. Nu fortsätter kampen om att få "geoenergin" erkänd som förnyelsebar energikälla.

- Vi kan påvisa att värmepumpar genom geoenergi helt kan ta bort oljeanvändadet vid uppvärmning och nedkylning av princip alla lokaler och bostäder i Sverige, säger Johan Barth, styrelseordförande i borrentreprenörernas branschorganisation Geotec.

Johan Barth skrev tidigare i våras ett remissyttrande på oljekommissionens rapport "På väg mot ett oljefritt Sverige" och yrkade att värmepumpar bergvärme och sjövärme miljömässigt ska klassas i nivå med vattenkraft, solegergi och vindkraft.

Nu har Geotec anlitat en extern informationskonsult för att få hjälp att tala för sin sak och få in geoeneri i den stora bilden. Pressen kommer den närmaste tiden att bombarderas med information om geoenergins betydelse.

Bland annat har man anlitat professor Olof Andersson vid Lunds tekniska högskola och projektledare på teknikkonsulten Sweco.

Vindkraften får all publicitet
Enligt Johan Barth borras det som aldrig förr i den svenska marken.

De senaste åren har det borrats cirka 50.000 hål per år och i dag finns det uppemot 400.000 småskaliga bergvärmeanläggningar, plus allt fler stora anläggningar för varuhus och hyreshus.

Nettoeffekten av geoenergin var vid årskskiftet 2004-2005 cirka 10 TWh efter att den energi som själva värmepumpen förbrukar har räknats bort, konstaterar professor Andersson i en debattartikel.

Samtidigt producerade vindraften mindre än 1 TWh per år men får ändå 10 gånger mer publicitet än geoenergin.

- Sverige har lika mycket energiresurser i marken och bergen som Norge har i oljan, säger professor Andersson.

153 borrhål i Vällingby
Johan Barth på Geotec nämner flera exempel på lyckade geoenergiinvesteringar.

Både SAS huvudkontor i Frösundavik i Solna och Triangelns köpcentrum i Malmö har haft bergvärme i 20 år. Triangeln har 9 hål i marken och SAS har 5.

En villa i Göteborg har kört samma värmepump på bergvärme i 25 år och sparat närmare 1 miljoner kronor och minskat koldioxidutsläppen med mellan 200 och 250 ton, berättar Johan Barth.

Det senaste stora projektet för bergvärmebranschen är Vällingby Centrum som precis färdigställt 153 borrhål för bergvärme vilket ska förse hela Vällingby Centrum med all värme man behöver, plus kyla.

Men ingenting av detta syns - det har blivit en asfalterad parkeringsplats på det område där borrhålen gjorts.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt