Bensinpris på minst 40 kronor per liter krävs för klimatmål

2013-12-10 13:29  

En fossiloberoende fordonsflotta till 2030 kräver en kraftig höjning av koldioxidskatten. Det skriver Konjunkturinstitutet i en ny rapport. Priset på bensin blir minst 40 kronor per liter.

Regeringen har en vision om att fordonsflottan ska vara oberoende av fossila bränslen till 2030. På måndag den 16:e december ska en utredning i frågan vara klar. Men redan nu presenterar Konjunkturinstitutet, KI beräkningar om hur mycket koldioxidskatten måste höjas för att målen ska nås - åtminstone nästan.

KI lutar sig mot Trafikverkets tolkning av "oberoende" som innebär att trafikens utsläpp ska minska med 80 procent till 2030 jämfört med 2004 om Sverige ska nå målet.

Men enligt KI är: "inget analysverktyg anpassat för att studera så stora förändringar som målet om en fossiloberoende fordonsflotta innebär." Någon beräkning av hur stor koldioxidskatt som krävs för att nå målet kan KI därför inte presentera.

Om bränsleeffektiviseringen däremot begränsar sig till 50 procent så kan det målet nås om: "det sker en teknikutveckling utöver vad som förväntas utifrån beslutande styrmedel", plus att koldioxidskatten höjs med cirka 900 procent.

Det motsvarar ett bensinpris på minst 40 kronor per liter.

- Vi vill berätta vad som krävs för att regeringens vision om en fossil­oberoende fordonsflotta ska kunna uppnås. Det rör sig om drastiska åtgärder som medför stora ekonomiska kostnader och som kan vara svåra genomföra, säger KI:s forskningschef Eva Samakovlis till Dagens Nyheter.

Beräkningen finns i KI:s senaste miljöekonomiska rapport som kan laddas ner här.

 

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt