Baylan: ”Tydlig signal om kärnkraftsflottan”

2015-10-14 15:20  
Energiminister Ibrahim Baylan (S). Foto: TT

Ett väntat beslut – och en tydlig signal om att energikommissionen måste ta frågan om framtidens energifrågor på allvar. Det säger energiminister Ibrahim Baylan efter beskedet om att Oskarshamn 1 och 2 ska stängas i förtid.

Vid lunchtid på onsdagen stod det klart att ledningen för OKG, Oskarhamnsverket Kraftgrupp, går på majoritetsägarens Eons linje om att stänga kärnreaktorerna O1 och O2 permanent.

– Beskedet var väntat eftersom Eon aviserade redan för ett tag sedan att man vill lägga ner dessa två reaktorer, säger energiminister Ibrahim Baylan (S) till Ny Teknik.

Det har investerats miljardbelopp i en modernisering av O2. Nu kommer reaktorn aldrig att startas igen. Vad är din kommentar?

 – Det här är en fråga för ägarna och jag har full respekt för deras beslut. Vi har ett stort överskott på el samtidigt som efterfrågan sjunker.

Enligt Ibrahim Baylan visar dagens beslut att Sveriges kärnkraftsflotta håller på att åldras, vilket kommer att resultera i att även nyare anläggningar byggda under 80-talet kan behöva fasas ut på sikt.

– Riksdagens energikommision måste ta frågan om framtidens energifrågor på allvar. Vi behöver arbeta över blockgränserna för att hitta långsiktiga lösningar och investeringar för framtidens energiförsörjning, säger Ibrahim Baylan.

Ny Teknik har sökt Ingemar Engkvist, vd för Eon Kärnkraft Sverige, för en kommentar.

 

Kalle Wiklund

Mer om: Oskarshamn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt