Bättre pris i vinter – om kärnreaktorerna startar

2011-10-25 23:00  

Elpriset i södra Sverige hänger på om kärnreaktorerna kan startas igen. Om Sveriges alla tio reaktorerna är i gång – och om vintern blir mild – kan prishöjningen i söder dämpas.

Billigaste elen kommer att finnas där de stora vattenkraftverken och kärnkraftverken ligger och där det går stora kraftledningar till storstadsområden och stora industrier.

Under de senaste kalla vintrarna har Sverige stängt gränserna för export av el till bland annat Danmark för att kunna ge södra Sverige den el som regionen behöver.

Det har gjort danskarna rosenrasande och de danska energibolagens intresseorganisation stämde statliga Svenska Kraftnät inför EU-domstolen.

Detta ligger bakom införandet av fyra elområden i Sverige från och med 1 november. Gränserna går där flaskhalsarna i kraftöverföringen finns.

Just nu är priserna ungefär desamma i hela Norden – 34 öre kilowatt-timme före energiskatt och moms. På Själland är det dock en tioöring dyrare.

Om efterfrågan i södra Sverige blir större än vad flaskhalsarna i kablarna och luftledningarna förmår släppa igenom stiger priset i elområde 4. Marknaden räknar redan nu med att elen i söder blir tolv öre dyrare den 1 november än vad den skulle ha varit om Sverige hade fortsatt att vara ett enda elområde.

Så här mycket kommer det att skilja mellan de fyra elområdena.

Tabellen visar det lägsta priset för 1-årsavtal i respektive elområde.

Elområde Luleå (SE1) - 97,3 öre/kWh

Elområde Sundsvall (SE2) - 97,38 öre/kWh

Elområde Stockholm (SE3) - 101,63 öre/kWh

Elområde Malmö (SE4) - 109,80 öre/kWh

Lägsta priset för 1-årsavtal:

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt