Batterifabrikens grundare: ”Inte jättebra” avveckla kärnkraften

2017-09-04 16:42  

Att avveckla kärnkraften är ”inte jättebra”. Det säger Peter Carlsson, grundare av batterifabrikföretaget Northvolt.

Stockholms teknikfestival - eller Sthlm Tech Fest som den kallas - har börjat och ett av stornamnen på mässan är före detta Tesla-medarbetaren Peter Carlsson.

Carlsson har sedan återkomsten till Sverige bildat bolaget Northvolt, med planer på att bygga en batterifabrik av det slag Elon Musk skapat i Nevadaöknen.

Under måndagen blev Peter Carlsson intervjuad på scenen av en moderator. Efter ett tag kom samtalet in på kärnkraft. Moderatorn frågade om det verkligen är en så bra idé att avveckla svensk kärnkraft.

– Vi kommer antagligen att behöva generera 20-25 procent mer elektricitet än vad vi har i dag. För att kunna klara av en sådan flotta av elfordon. Med det perspektivet... att då börja fasa ut kärnkraften...

Moderatorn avbröt.

– Det är helt obegripligt. Det är idiotiskt.

– Det är kanske inte jättebra, svarade Carlsson.

– Om det är byggt på rätt sätt och placerat på rätt ställe är väl kärnkraft säkert, håller du inte med om det? frågade moderatorn.

– Jo, jag håller med om det. Men svenska politiker har valt en mellanväg. I Tyskland är de väldigt aggressiva i sin avveckling. Det är lite oklokt med tanke på att de är så beroende av kol, som ju också måste ersättas. Man kanske borde ta itu med kol först, innan man tar itu med kärnkraften.

Carlsson fortsatte:

– Vi är på väg in i en period där kraft – och med kraft menar jag en enorm mängd solid energi – kommer att medföra en utmaning. Vår fabrik kommer konstant att behöva 300 megawatt. Det hade varit en utmaning i Tyskland men det fungerar här eftersom vi har så mycket vattenkraft.

Northvolts batterifabrik är inte byggd än, men det kommer att ske i antingen Västerås eller Skellefteå.

Från entrén till området längst in i fabriken blir det en sträcka på 1,4 kilometer.

Northvolt är 35 personer idag, men planen är att växa till 200 tjänster inom tolv månader.                       

 

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt