Batterier hjälper till att stabilisera elnätet

2008-06-26 13:58  

Elbolag söker nya vägar för att klara toppar när energiförbrukningen är extra hög. Litiumjonbatterier kan vara en lösning som nu testas i USA.

Det amerikanska batteriföretaget A123 har enligt nyhetstjänsten c-net tecknat avtal med flera elleverantörer om att använda företagets litiumjonbatterier som ett extra energilager.

Systemet, som enligt en talesman för A123 redan är i användning, utvecklas tillsammans med

energijätten General Electric som också investerat i A123.

Företaget är en avknoppning från Massachusetts Institute of Technology, MIT i Boston, USA. Företaget utvecklar en ny typ av litiumjonbatterier som bland annat ska användas i General motors laddhybrid Volt och den norska elbilen Think.

I den nya tillämpningen på elnätet ska batterierna ge ett tillskott av energi under korta perioder då förbrukningen är extra hög.

Intresset för energilagring ökar bland elbolagen som ett alternativ till att bygga fler kraftverk. Lagrad energi kan också hjälpa till att stabilisera elnätet när mer vind- och solel kopplas in.

Problemet med att använda batterier är att de, åtminstone tidigare, tagit upp för stor plats och måste bytas med jämna mellanrum.

Litiumjonbatterier har högre energitäthet men är å andra sidan dyra.

Det finns också andra alternativ. I New York planeras till exempel ett system som använder svänghjul.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt